Bereden politie bij stadion De Kuip in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Politie voert actie voor vroegpensioen: geen agenten tijdens eredivisiewedstrijden

De politiebonden roepen hun leden op om vanaf komend weekend actie te voeren voor een goed vroegpensioen. Tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie worden vakbondsbijeenkomsten georganiseerd, waardoor er geen politie aanwezig zal zijn bij de wedstrijden.

Komend weekend gaat het om de wedstrijden FC Twente-Sparta in Enschede op zaterdag en NAC-Ajax in Breda op zondag. De bijeenkomsten beginnen een uur voor aanvang van de wedstrijd en duren tot een uur na afloop.

Ontevreden

"Het kabinet zet nog altijd geen stappen in de richting van een goed vroegpensioen voor de politie. Daarom gaan de politiebonden hun acties verharden", schrijft Politie In Actie op zijn website.

Volgens de bonden wordt juist bij voetbalwedstrijden duidelijk dat politiewerk zwaar werk is. "Dan blijkt direct ook de noodzaak van een goede Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)."

De politiebonden zijn niet tevreden met de huidige regeling, die in 2025 afloopt. Met die regeling kunnen agenten drie jaar eerder stoppen, maar vaak moeten ze hun inkomen dan met spaargeld aanvullen. Bovendien stopt op dat moment ook de pensioenopbouw, terwijl de laatste jaren daarin juist zwaar meewegen.

Geen invloed

Volgens burgemeester Paul Depla van Breda hebben de aangekondigde acties geen gevolgen voor de veiligheid rond het stadion. Er zou zondag bij de wedstrijd tegen Ajax toch al geen politie-inzet zijn, zegt hij.

"Bij een risicowedstrijd ligt dat anders, maar in dit geval hebben we geen enkele aanwijzing dat er op voorhand politie aanwezig zou moeten zijn", zegt Depla. "Voor ons is het zondag zoals we altijd al werken: de politie is er alleen als het echt moet."

Als zondag bijvoorbeeld NAC-Willem II op het programma had gestaan, was de situatie volgens hem anders geweest. "Dan had ik een ander type gesprek gehad met de politie of de wedstrijd uiteindelijk zelfs moeten verbieden. Nu zie ik geen reden om anders te handelen."

Dat geldt ook voor de burgemeester van Enschede. "Ook de wedstrijd tegen Sparta is geen risicowedstrijd, dus ik verwacht dat het goed kan zonder politie", aldus burgemeester Roelof Bleker.

Jammer

Ook de KNVB gaat ervan uit dat de wedstrijden door kunnen gaan. De voetbalbond noemt het wel "jammer" dat het voetbal betrokken wordt bij de onderhandelingen tussen de vakbonden en het politiekorps. "We hopen in elk geval dat de partijen eruitkomen."

Een verrassing waren de acties overigens niet: de burgemeesters zijn vorige week door de politiebonden geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl