Een Leopard 2A6 van de Bundeswehr, en geleased door de Koninklijke Landmacht
NOS Nieuws

Nederland krijgt na 13 jaar weer eigen tanks

Nederland krijgt weer vijftig eigen tanks. Bronnen in Den Haag bevestigen berichten van NRC dat de tanks zijn opgenomen in de Defensienota die minister Brekelmans (VVD) en staatssecretaris Tuinman (BBB) donderdag presenteren.

Daarmee krijgt ons land weer eigen tanks, de laatste werden in 2011 afgeschaft door het toenmalige kabinet. Nu leaset defensie nog achttien Leopard-tanks van Duitsland.

Een meerderheid in de Tweede Kamer was al langer voorstander van de aanschaf van de tanks. Ook de NAVO is er voorstander van dat ons land weer eigen tanks krijgt.

Begin dit jaar becijferde het ministerie van Defensie aan de Tweede Kamer dat het jaarlijks tussen de 260 en 315 miljoen euro kost om een tankbataljon te hebben. Het zal volgens ingewijden waarschijnlijk om de Leopard-2A8 tanks gaan, maar Defensie wil dat vandaag niet bevestigen. Ook op bedragen gaat het ministerie nu niet in.

Coalitiepartijen spraken in het hoofdlijnenakkoord af structureel 2 procent van het bruto nationaal product te besteden aan defensie. Daardoor komt er opnieuw veel geld vrij voor het ministerie en kan de aanschaf en exploitatie van de tanks worden bekostigd.

Veel partijen vinden het noodzakelijk om in deze onzekere tijden, met de Russische agressie in Oekraïne, extra geld uit te geven aan defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl