Illustratie van de onderzeeër van de Franse fabrikant Naval
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil voor miljarden onderzeeërs bestellen bij het Franse Naval

Het Franse staatsbedrijf Naval krijgt van het kabinet de opdracht voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten, met de nieuwste spionageapparatuur en wapens aan boord. Het gaat om een order van 4 tot 6 miljard euro. De Nederlandse partner van de Naval Group is Koninklijke IHC uit Kinderdijk.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Het formele besluit wordt vrijdag genomen in de wekelijkse ministerraad.

De Fransen trekken al langer van alles uit de kast om deze opdracht binnen te slepen voor hun staatsbedrijf. Toen president Macron afgelopen april op staatsbezoek was, kwam 'toevallig' de ceo van Naval mee.

De Tweede Kamer moet de aanschaf nog beoordelen en goedkeuren. Na het kabinetsbesluit worden de Kamerleden door specialisten van defensie bijgepraat. Daarna volgt er een debat met het kabinet.

Damen

Het Duitse TKMS en het samenwerkingsverband van het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards en het Zweedse Saab grijpen dus naast de opdracht. Damen kreeg deze maand al wel een prominente rol bij de bouw van nieuwe schepen voor de marine.

Het gaat om vier luchtverdedigings- en commandofregatten en zes amfibische transportschepen. Ook daarbij gaat het om miljarden euro's.

Voor de SGP is dit onvoldoende. De partij spreekt van "het verkwanselen van de Nederlandse belangen aan de Fransen". Op initiatief van de partij debatteert de Kamer woensdagavond al over het uitgelekte nieuws, maar dus nog voordat het kabinetsbesluit officieel is genomen.

"Als dit vrijdag het besluit blijkt te zijn van het ministerie, dan zijn wij teleurgesteld", zegt de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA). Damen heeft een scheepswerf in Vlissingen. De Bat zegt te hopen dat "de Tweede Kamer morgen, en het kabinet vrijdag toch de betekenis voor de Nederlandse bedrijven zwaarder gaat wegen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl