Drukte deze zomer in Giethoorn
NOS Nieuws

Toeristen gaven vorig jaar veel meer uit in Nederland

Toeristen hebben vorig jaar bijna 105 miljard euro uitgegeven in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS waarin uitgaven van zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen zijn meegenomen. Niet eerder kwam dat bedrag boven de 100 miljard uit.

Nederlandse toeristen gaven het meeste geld uit, ruim 65 miljard euro. Buitenlandse toeristen deden ongeveer een derde van de bestedingen.

Het resterende bedrag, zo'n 5 miljard euro, plaatst het CBS onder 'duurzame goederen en overige bestedingen'. Dat zijn bijvoorbeeld goederen die vaker gebruikt kunnen worden, zoals kampeerspullen en caravans.

Alles wordt duurder

De uitgaven zijn flink hoger dan de afgelopen jaren. Op het dieptepunt van de coronacrisis, in 2020, werd maar de helft uitgegeven, iets meer dan 53 miljard euro. In 2022 werd zo'n 92 miljard euro uitgegeven.

In de cijfers zijn ook de bestedingen meegenomen van buitenlandse toeristen die niet naar Nederland reizen, maar wel geld uitgeven bij Nederlandse bedrijven, zoals online boekingen van hotels of vluchten bij een Nederlandse vliegmaatschappij.

De toegevoegde waarde, het verschil tussen omzet en inkoopkosten, bedroeg het afgelopen jaar 36,7 miljard euro. Hiermee is weer bijna het niveau van 2019 bereikt, vóór de coronapandemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl