Toeristen in de hitte op het Museumplein in Amsterdam ANP

Nederland heeft in 2017 fors meer verdiend aan toerisme. Vooral buitenlandse toeristen gaven veel meer geld uit: 29,9 miljard euro, dat is 12,6 procent meer dan in 2016. Dat meldt het CBS.

Nederlanders gaven nog altijd wel meer uit aan vakanties en uitjes in eigen land, namelijk 43 miljard. Dat is een groei van 3,6 procent, een veel kleinere groei dus dan van de uitgaven van buitenlandse toeristen.

Het toerisme naar Nederland stijgt met 11 procent. "In Amsterdam groeit de komst van toeristen het meest. Utrecht en Maastricht volgen daarna", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Wat meespeelt, is dat mensen steeds meer te besteden hebben en vakanties steeds beter betaalbaar worden. Vooral stedentrips met het vliegtuig binnen Europa kosten heel weinig."

In totaal bedroegen de toeristische bestedingen in Nederland 82,1 miljard, een stijging van 6,9 procent. Daarbij worden ook de uitgaven meegerekend van toeristen die niet naar Nederland kwamen, maar waar een Nederlands bedrijf wel aan verdiende, zoals een Spanjaard die een hotel in Duitsland boekt via een Nederlandse boekingssite.

CBS

Meer banen

Met de uitgaven steeg ook het aantal banen in de toeristische sector: met 3,8 procent naar 761.000. Die groei is flink hoger dan de algemene banengroei in Nederland, want die was 2,1 procent. Van alle banen in Nederland is nu 7,5 procent te vinden in de toeristische sector.

In het toerisme gaat het wel vaak om deeltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen zijn het er 455.000.

CBS

De toeristische bestedingen van 82,1 miljard leveren een zogeheten toegevoegde waarde op van 28,3 miljard euro. Daarmee was het toerisme goed voor 4,3 procent van de totale Nederlandse economie. Dat is 0,1 procentpunt meer dan in 2016.

CBS-hoofdeconoom Van Mulligen zegt dat er vooral meer toeristen uit China naar Nederland komen. Dit komt doordat de welvaart in China is gegroeid. "Nederland is een steeds populairdere vakantiebestemming, maar tegelijkertijd groeit het toerisme in heel Europa."

Uit cijfers van de European Travel Commission blijkt dat het toerisme afgelopen half jaar in bijna de helft van Europa met 10 procent toenam ten opzichte van vorig jaar.

STER reclame