Giethoorn, een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen

Toerisme wordt steeds belangrijker voor onze economie

De toerismesector wordt steeds belangrijker voor onze economie. In 2018 gaven alle toeristen uit binnen- en buitenland bijna 90 miljard euro uit in bijvoorbeeld restaurants, hotels, pretparken en musea. Dat leverde behalve veel geld ook 27.000 extra banen op.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Het gaat uitstekend met de toeristische branche. Op dit moment is toerisme zelfs bijna net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bouw en de ict-sector", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Het wordt veelzijdiger. Dat maakt het fundament onder onze economie natuurlijk nog steviger."

De binnenlandse toeristen namen het grootste deel van de omzet voor hun rekening, zo'n 50 miljard euro. Dat kwam in 2018 grotendeels doordat de zomer nog warmer was dan die van 2017 en het zomerweer langer duurde dan het jaar daarvoor.

De rest van de uitgaven deden de miljoenen gasten uit het buitenland. "Op één en twee staan nog steeds de Belgen en Duitsers. Die wonen natuurlijk vlakbij en komen graag naar ons land. Maar denk ook aan mensen uit andere Europese landen en Amerikanen en Chinezen, die weten Nederland steeds vaker te vinden. En ze geven veel geld uit."

Bulk gaat naar horeca

Het grootste deel van het geld wordt besteed in de horeca; overnachtingen in hotels en bed & breakfasts, uit eten, een terrasje. Ook gaat er veel geld naar brandstof, en naar uitjes als een museum, een festival of een pretpark.

Van Mulligen: "En vergeet ook niet het boeken van reizen naar het buitenland. Als wij vakantie vieren over de grens, levert dat de Nederlandse economie niets op, maar natuurlijk wèl de reisbureaus waar we geboekt hebben en de vliegmaatschappij die ons naar onze bestemming brengt."

Die miljarden die worden uitgegeven leveren ook veel extra werk op. Het toerisme was in 2018 goed voor bijna 800.000 banen, een stijging van 27.000 in vergelijking met het jaar daarvoor. Het ging vooral om deeltijdbanen in de horeca.

Dat houdt aan: Van Mulligen verwacht dat de stijgende lijn uit 2018 dit jaar 'gewoon' doorzet. "Ja, ik sluit niet uit dat het er dit jaar nog weer beter uitziet. De economie draait goed, we geven veel uit met zijn allen. Dat doen we natuurlijk ook aan de leuke dingen in het leven als een dagje uit, een keer uit eten of een weekendje weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl