Bezoekers van een bioscoop kijken naar de Taylor Swift-film
NOS Nieuws

Meer bezoekers voor bioscoop, museum en theater, 'herstel na corona zet door'

  • Roeland Müller

    Verslaggever Economie

  • Roeland Müller

    Verslaggever Economie

Nederland is weer uit een lichte economische recessie, mede doordat we veel uitgegeven aan cultuur en recreatie, zo werd vorige week bekend. Bioscopen, musea en theaters kregen in 2023 veel meer bezoekers dan het jaar ervoor.

De Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zag het aantal verkochte bioscoopkaartjes in 2023 stijgen met 27 procent naar bijna 32 miljoen. Volgens voorzitter Boris van der Ham komt dat niet alleen door grote internationale titels als Barbie en Oppenheimer: "Het loopje naar de bioscoop is weer gevonden. Ook een ouder publiek komt weer. De zalen zitten vaak weer vol en ook een Nederlandse productie zoals Tatta's scoort goed."

Dat is ook te merken in Cinemagold in Veldhoven, een servicebioscoop met uitgebreide borrelkaart. In 2023 zag directeur Joop Hamers het aantal bezoekers met 28 procent toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor. "Het herstel na corona zet echt door. Ook het aantal abonnees is verdubbeld."

Ook in cultureel centrum De Nieuwe Kolk in Assen (met theater, bioscoop en bibliotheek) komt het publiek terug. Directeur Hanneke Bruggeman: "Afgelopen jaar ging het veel beter dan gehoopt en verwacht. Mensen willen weer iets moois zien, zich laten inspireren."

Toch zijn de bezoekersaantallen nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Volgens Bruggeman speelt daarin mee dat het leven duurder is geworden: "Mensen maken bewuster een keuze. Ga ik weekendje weg, naar een restaurant of naar een pretpark."

Tot nu toe slaagden bioscopen erin prijsstijgingen te beperken en volgens Van der Ham is daar ook niet veel ruimte voor: "Iedereen gaat naar de bioscoop, mensen uit alle lagen van de bevolking. Een duurder kaartje heeft snel een negatieve invloed op het bezoek."

Of 2024 ook weer een goed filmjaar wordt, moet nog blijken zegt Van der Ham (NVBF). Mogelijk worden er minder films afgeleverd als gevolg van een schrijversstaking in Hollywood, die in 2023 vijf maanden duurde.

Musea, theaters en evenementen

Ook de musea krijgen veel bezoekers. Definitieve bezoekerscijfers zijn er nog niet, maar op basis van het aantal bezoekers met een museumjaarkaart verwacht De Museumvereniging over 2023 een record.

Theaters en grote evenementen zien de bezoekersaantallen stijgen. Boris van der Ham, die ook voorzitter is van de brancheverenigingen van de vrije theaterproducten (VVTP) en evenementenmakers (VVEM), plaats door wel een kanttekening bij: "Musicals en cabaret lopen hartstikke goed, maar onbekendere productie hebben het moeilijker." Evenementen trekken ook veel bezoekers, zegt Van der Ham, maar die hebben veel last van hoge kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl