Cillian Murphy en Robert Downey jr.. met de prijzen voor hun rol in Oppenheimer
NOS NieuwsAangepast

Oppenheimer en Succession grote winnaars bij 'nieuwe' Golden Globes

De film Oppenheimer en tv-serie Succession zijn de grote winnaars geworden bij de uitreiking van de Golden Globes in Los Angeles. Oppenheimer viel vijf keer in de prijzen bij de uitreiking van de film- en televisieprijzen.

De film van Christopher Nolan, die draait om wetenschapper en 'vader van de atoombom' Robert Oppenheimer, won onder meer in de categorie beste dramafilm.

De 53-jarige Nolan kreeg zijn eerste Golden Globe voor beste regie. In zijn speech zei hij dat hij voor het laatst op het podium stond bij de uitreiking in 2009, toen hij de Golden Globe voor de in 2008 overleden acteur Heath Ledger postuum in ontvangst nam, voor zijn rol in Nolans film The Dark Knight. Hij legde uit dat hij het op dat moment moeilijk had, maar dat acteur Robert Downey jr. hem toen via een blik vanuit de zaal steunde.

Afgelopen nacht was het Downey jr. die voor Oppenheimer een Golden Globe won, waardoor Nolan aan dat moment moest terugdenken. Nolan zei vervolgens prijzen vooral voor anderen in ontvangst te nemen. "Als regisseurs brengen we mensen samen, en proberen we ze het uiterste te laten geven."

De drie castleden van Succession (Matthew Macfadyen, Sarah Snook en Kieran Culkin, vlnr) die werden bekroond met een Golden Globe

De grote winnaar bij televisieseries werd zoals verwacht Succession. De serie over een fictief mediaconglomeraat en de machtsstrijd tussen de kinderen van topman Logan Roy werd bekroond met vier awards, waaronder die voor beste dramaserie, beste actrice (Sarah Snook) en beste acteur (Kieran Culkin).

De film die vooraf de meeste nominaties kreeg - Barbie (negen) - won uiteindelijk twee Golden Globes: die voor Billie Eilish's lied What Was I Made For en voor de nieuwe categorie voor kaskrakers.

De grootste verrassing was dat de film, waarin de hoofdpersoon (gespeeld door Margot Robbie) vanuit de Barbie-wereld terechtkomt in de echte wereld, niet won in de categorie beste comedy/musicalfilm. Die prijs ging naar Poor Things, die gaat over een overleden vrouw die weer tot leven wordt gewekt door wetenschappers.

Nieuwe stijl

Het was de eerste Golden Globe-uitreiking in een nieuwe stijl, waarbij de winnaars niet meer werden gekozen door de zogenoemde Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

In een onthullend onderzoeksartikel in de Los Angeles Times kwam bijna drie jaar geleden aan het licht dat er onder meer geen zwarte journalisten lid waren van de HFPA en dat er ethisch van alles mis was bij de organisatie; zo bleek een lid in 2017 zijn Golden Globe-kaartjes voor tienduizenden euro's te hebben verkocht.

Uit het artikel ontstond het beeld van een gesloten, relatief klein eliteclubje van zo'n tachtig journalisten, die door hun positie een enorme invloed hadden gekregen in Hollywood.

In het bijzonder het gebrek aan diversiteit binnen de organisatie, dat werd gereflecteerd in de nominaties, leidde na publicatie van het LA Times-artikel tot een boycot van tal van studio's en Hollywoodsterren. Als klap op de vuurpijl weigerde tv-zender NBC de uitreiking van 2022 uit te zenden.

Rimpelloos

Nadat de HFPA hervormingen had doorgevoerd voor meer diversiteit werd de uitreiking van vorig jaar nog wel uitgezonden door NBC, maar de zender besloot het contract voor de Golden Globes-uitzendrechten niet te verlengen.

In juni maakte de HFPA bekend dat de organisatie werd ontbonden en dat de steenrijke zakenman Todd Boehly samen met mediabedrijf Dick Clark Productions het voor het zeggen kreeg bij de Golden Globes.

Onder die nieuwe organisatie was voor de uitreiking van dit jaar de groep die stemde voor de winnaars uitgebreid naar een diverse groep van zo'n 300 journalisten van over de hele wereld, uit 75 landen.

Ook was er een nieuwe Golden Globe voor de categorie stand-upcomedy (gewonnen door Ricky Gervais) en de kaskraker-award voor de film die het meeste geld heeft opgeleverd, bedoeld om ook de films die het populairst zijn bij het publiek te bekronen. Die laatste categorie lijkt op de hervorming die de organisatie achter de Oscars in 2018 voorstelde - een categorie voor 'beste populaire film' - maar uiteindelijk niet doorvoerde.

De eerste uitreiking onder de nieuwe Golden Globe-organisatie is in ieder geval rimpelloos verlopen; er werden geen polariserende of controversiële uitlatingen gedaan op het podium en een boycot van grote sterren bleef uit; zo'n beetje alle grote acteurs uit de genomineerde films zaten in de zaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl