Een waarschuwingsbord voor de wolf in de bossen bij de Utrechtse Heuvelrug.
NOS Nieuws

Staatssecretaris Rummenie: incidenten met probleemwolven zorgwekkend

Het toenemend aantal incidenten met wolven vraagt om actie van het openbaar bestuur, schrijft staatssecretaris Rummenie (BBB) die over natuur en landbouw gaat aan de Tweede Kamer.

Hij leeft mee met de kinderen, hun families en de hondeneigenaren die de afgelopen maanden met aanvallen te maken kregen. "Ik maak me ernstige zorgen over deze incidenten met probleemwolven", zegt hij.

De staatssecretaris wil "met urgentie aan de slag" om sneller duidelijk te krijgen wanneer een wolf een probleemwolf is zodat die kan worden afgeschoten. Daarnaast moet er een landelijk "wolf fencing team" komen om veehouders te helpen bij het plaatsen van hekken waar wolven niet doorheen of overheen kunnen.

Ook wil de staatssecretaris een landelijk informatiepunt waar "kennis en expertise" kunnen worden uitgewisseld en waar mensen wolvenmeldingen kunnen doen.

Vorige week reageerde Rummenie al geschrokken op het incident waarbij een 5-jarig meisje gewond raakte bij een confrontatie met een wolf. Op hetzelfde landgoed in Leusden werd ook een hond aangevallen.

De staatssecretaris kondigde toen aan met een nationaal wolvenplan te komen. Provincies hebben hem laten weten dat zij sneller willen kunnen optreden bij een wolf die problematisch gedrag vertoont.

Afschieten

De wolf heeft een wettelijk beschermde status en mag niet zomaar worden afgeschoten. Dat geldt ook voor een zogenoemde probleemwolf. Die vertoont onnatuurlijk, afwijkend gedrag ten opzichte van soortgenoten, mede veroorzaakt door contact met mensen. Het doden van het dier zou dan in het uiterste geval een oplossing zijn en die procedure moet sneller kunnen, zegt de staatssecretaris.

Rummenie zal, net als het vorige kabinet, het Europese voorstel steunen om de wolf een iets minder strenge beschermde status te geven: van strikt beschermd naar beschermd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl