Trump tijdens een toespraak vorige week in Arizona
NOS Nieuws

Aanklacht tegen Trump herzien in zaak verkiezingsinmenging

In de VS heeft speciaal aanklager Jack Smith een herziene aanklacht ingediend tegen Trump in de zaak rondom verkiezingsinmenging, onder meer door zijn rol bij de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. De oud-president wordt nog steeds aangeklaagd voor dezelfde vier misdrijven, maar de beschuldigingen zijn iets aangepast door een recente uitspraak van het Hooggerechtshof.

Vorige maand oordeelde het hof namelijk dat Trump niet vervolgd kan worden voor acties die binnen zijn bevoegdheden als president vielen. Dat betekent dat Trump deels immuun is voor strafvervolging. De rechters besloten dat een voormalige president niet veroordeeld kan worden voor "officiële handelingen" tijdens zijn regeerperiode. Voor "niet-officiële handelingen" vindt het hof immuniteit niet op zijn plek.

Nu heeft de speciaal aanklager Jack Smith in de megazaak tegen Trump de aanklacht op een aantal punten aangepast. De aanklacht beschuldigt Trump nog steeds ervan zijn eigen verkiezingsnederlaag ongedaan te willen maken, maar een aantal zaken zijn weggelaten.

Zo is de beschuldiging dat Trump het ministerie van Justitie onder druk wilde zetten geschrapt. De aanklacht telt nu 36 pagina's in plaats van 45, meldt CNN.

Eerst verkiezingen

Op basis van de verkiezingsuitslag in november zal moeten blijken of Smith daadwerkelijk een zaak tegen Trump kan voeren. Die kans is nihil als Trump opnieuw president wordt. Als de zaak doorgaat, moet duidelijk worden of de rechter van de aanklager accepteert dat Trump geen officiële taak uitvoerde, maar uit privébelang - en dus strafbaar - handelde.

Als Trump de verkiezingen wint en president wordt, kan hij een minister van Justitie benoemen die een poging doet om de zaak te seponeren. Ook zou hij kunnen proberen zichzelf gratie te verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl