Trump, begin juli op een evenement in Las Vegas
NOS NieuwsAangepast

Trump aangeklaagd voor pogingen verkiezingsuitslag 2020 te beïnvloeden

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden, onder meer door zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021.

In de aanklacht staat dat Trump "vastbesloten was om aan de macht te blijven". Hij weigerde de overwinning van Joe Biden te erkennen en bleef in plaats daarvan volhouden dat hij de verkiezingen had gewonnen. Die beweringen waren, aldus de aanklacht, "onjuist en Trump wist dat ze onjuist waren".

Ook probeerde hij de uitslag ongeldig te laten verklaren, onder meer door talloze rechtszaken aan te spannen en leden van kiescommissies onder druk te zetten.

Trump bleef die beweringen volgens de aanklager op grote schaal verspreiden "om zijn bewust valse beweringen legitiem te laten lijken, om wantrouwen en woede in de samenleving aan te wakkeren en om het vertrouwen van het publiek in het verkiezingsproces aan te tasten".

De aanklacht tegen Trump werd op een persconferentie bekendgemaakt:

Openbaar aanklager VS licht aanklacht tegen Trump toe

Speciaal aanklager Jack Smith zegt dat deze leugens van Trump de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 hebben aangewakkerd. Congresleden waren op die dag bezig om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen, toen Trump-aanhangers het parlementsgebouw bestormden. Ze moesten vluchten of zich verschuilen. Vijf mensen kwamen bij de bestorming van het Capitool om het leven.

Donald Trump moet zich 3 augustus om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) melden in de rechtbank in Washington DC. Naast Trump zijn ook zes anderen bij de samenzweringen betrokken, hun namen zijn niet bekendgemaakt en ze zijn vooralsnog niet aangeklaagd.

Trump reageerde kort na het bekendmaken van de aanklacht. In een statement noemt zijn campagneteam de aanklacht "het laatste corrupte hoofdstuk" van de huidige president Biden om zich te bemoeien met de komende presidentsverkiezingen van 2024.

Ook spreekt Trumps team opnieuw van een heksenjacht, en zegt daarbij dat "de wetteloosheid van deze vervolgingen van president Trump en zijn aanhangers doet denken aan nazi-Duitsland".

Half juli zei Trump al te verwachten dat hij wordt aangehouden in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool 2021.

Naast deze grote zaak over 6 januari 2021 lopen er nog meer strafrechtelijke onderzoeken naar Trump. Er ligt een aanklacht in de zaak van porno-actrice Stormy Daniels over het betalen van zwijggeld, daarvoor werd hij eind maart dit jaar aangeklaagd.

In juni kwam daar nog een tweede strafzaak bij toen hij werd voorgeleid in een federale rechtbank in Miami. Daar kreeg hij te horen dat hij is aangeklaagd voor het achterhouden van geheime documenten uit het Witte Huis naar zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Wat gebeurde er op 6 januari 2021? Bekijk het in de onderstaande video:

Terugblik op de Capitoolrellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl