Donald Trump afgelopen zaterdag op een conferentie in Florida
NOS NieuwsAangepast

Trump verwacht aanhouding in verband met onderzoek Capitoolbestorming

Donald Trump verwacht dat hij zeer binnenkort wordt aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. De speciaal aanklager die de bestorming onderzoekt, heeft hem een brief gestuurd waarin staat dat hij binnen vier dagen voor een onderzoeksjury moet verschijnen.

Het gaat om een formele bevestiging dat iemand verdachte is in een crimineel onderzoek en geeft iemand de gelegenheid om zich voor te bereiden op een mogelijke arrestatie en een aanklacht.

De Amerikaanse oud-president maakte de ontvangst van de brief zelf bekend. Hij zou hem zondagavond hebben ontvangen op een moment dat hij met zijn familie bijeen was. De speciale aanklager Jack Smith die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool wil het versturen van de brief niet bevestigen.

Als Trump wordt aangeklaagd is dat de tweede keer in korte tijd dat dit in een federale rechtbank gebeurt. In beide zaken wordt het onderzoek geleid door speciaal aanklager Jack Smith. De eerste keer, in juni, werd Trump bij een federale rechtbank in Miami voorgeleid. Daar kreeg hij te horen dat hij is aangeklaagd voor het meenemen van geheime documenten uit het Witte Huis naar zijn verblijf in Mar-a-Lago bij Miami. Trump mocht daarna vertrekken, maar die zaak loopt nog.

In december kwam een vooral uit Democraten bestaande parlementscommissie tot de conclusie dat Trump moet worden vervolgd voor de bestorming van het Capitool. Die conclusie was niet bindend voor het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Dat doet zelf onderzoek.

Bij de Capitoolbestorming in januari 2021 jaar vielen meerdere doden en raakten tientallen mensen gewond:

Terugblik op de Capitoolrellen

Trump wilde zich na de presidentsverkiezingen van november 2020 niet neerleggen bij zijn nederlaag. In de weken tot de machtsoverdracht aan de huidige president Joe Biden zweepte hij zijn aanhang op tot verzet en probeerde hij de uitslag ongeldig te laten verklaren, onder meer door talloze rechtszaken aan te spannen en leden van kiescommissies onder druk te zetten.

Het Amerikaanse parlement kwam op 6 januari 2021 bijeen om onder leiding van vicepresident Pence de uitslag van de verkiezingen te ratificeren. Vlak daarvoor sprak Trump zijn aanhang toe bij het Witte Huis. Hij vroeg hen naar het Capitool op te trekken en daar "als een gek voor hem te vechten". Zijn aanhangers drongen met geweld het parlementsgebouw binnen.

Trump heeft het onderzoek van de parlementscommissie steeds afgedaan als partijdig en een heksenjacht. Volgens hem wilde de commissie verhinderen dat hij ooit nog president wordt. Trump gaat op dit moment voorop in de peilingen voor de Republikeinse kandidatuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl