Trump bij een speech in Florida
NOS Nieuws

Trump nu ook verdacht van wissen belastende camerabeelden

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen oud-president Donald Trump uitgebreid in de zaak rond het achterhouden van geheime documenten. Trump wordt er nu ook van verdacht dat hij een medewerker opdracht heeft gegeven om bewakingsbeelden van zijn landgoed Mar-a-Lago te wissen, zodat die niet in handen konden vallen van de opsporingsdiensten.

Trump werd in juni aangeklaagd voor 37 strafbare feiten, waaronder het achterhouden van geheime documenten en het tegenwerken van strafrechtelijk onderzoek. Daar komen nu drie aanklachten bij: twee voor het belemmeren van de rechtsgang en een voor het achterhouden van militaire informatie.

Volgens de nieuwe aanklacht droeg Trump een medewerker op om bewakingsbeelden te wissen die politie en justitie wilden hebben. Aanklagers hadden juist hun zinnen gezet op die beelden, omdat volgens hen te zien is hoe dozen in en uit een opslag worden gehaald, daags voor een bezoek van de FBI en het OM.

Medewerker aangeklaagd

De medewerker van Trump die het wissen op zich had genomen, is ook aangeklaagd. Volgens de aanklacht gaat het om Carlos de Oliveira, die onder meer onderhoudswerk verricht op Mar-a-Lago. De man zou eerder ook hebben gelogen bij een verhoor.

Een andere medewerker van Trump was al aangeklaagd. Deze Walt Nauta en Trump zelf hebben verklaard dat ze onschuldig zijn.

Trump bewaarde na zijn vertrek uit het Witte Huis geheime documenten uit zijn tijd als president op zijn landgoed. Dat is volgens de Amerikaanse wet niet toegestaan. De papieren zaten in dozen die onder meer waren gestald in Trumps slaapkamer, een badkamer en een bezemkast.

Trump is nu ook aangeklaagd voor achterhouden van geheime militaire informatie. Het zou zijn gegaan om een mogelijk aanvalsplan tegen Iran. De oud-president zou dat hebben laten zien aan schrijvers. Anders dan de andere documenten heeft hij die papieren in januari 2022 teruggestuurd naar de overheid.

'Verkiezingsbeïnvloeding'

In een reactie op de nieuwe aanklachten spreekt een woordvoerder van Trump van een mislukte poging van de regering-Biden om Trump te beschadigen. Ook beschuldigt de woordvoerder de huidige regering ervan de presidentsverkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden. Trump wil daar opnieuw aan meedoen.

Het begin van de rechtszaak tegen Donald Trump staat gepland voor 20 mei volgend jaar. De presidentsverkiezingen zijn ruim vijf maanden later, op 5 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl