Trump bij aankomst op het vliegveld in Arlington
NOS NieuwsAangepast

Trump hoort in rechtszaal aanklacht staatsondermijning, bepleit onschuld

Voormalig president Trump is in de rechtbank van Washington D.C. voorgeleid voor een reeks aanklachten, waaronder staatsondermijning. Voor de rechter bepleitte Trump zijn onschuld. De juridische procedure nam ongeveer een half uur in beslag. De volgende zitting is op 28 augustus.

De 77-jarige mag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, waarvan de datum waarschijnlijk bij de volgende zitting bekend wordt gemaakt, afwachten in vrijheid. Trump moet zich wel houden aan een reeks voorwaarden die de rechter hem heeft opgelegd. Zo mag hij details uit de strafzaak niet met getuigen bespreken en mag hij geen wetsovertredingen begaan, meldt de krant The Guardian.

"Dit is vervolging van een politieke tegenstander", zei Trump na afloop. Hij noemde het een treurige dag voor het land. "Dit had nooit mogen gebeuren." De oud-president riskeert meerdere jaren cel als hij schuldig wordt bevonden.

Dit is de reactie van Trump en van demonstranten voor de rechtbank:

Demonstraties terwijl Trump in rechtszaal aanklacht hoort

Trump werd voorgeleid om de vier aanklachten tegen hem te horen in de strafzaak over pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te manipuleren, en de bestorming van het Capitool. Bij de voorgeleiding waren ook drie agenten aanwezig die de bestorming hebben meegemaakt.

Een advocaat van Trump stelt dat de rechtszaak zelf een poging is om de komende presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Ze zei tegen journalisten dat Trump en het team van advocaten zal blijven vechten "niet voor hemzelf, maar voor het Amerikaanse volk", meldt Fox News.

Voor- en tegenstanders van Trump hadden zich verzameld in de omgeving van de rechtbank. Er was door de autoriteiten een reeks veiligheidsmaatregelen getroffen. De voorgeleiding gebeurde op loopafstand van het Capitool.

Samenzwering

Trump is aangeklaagd op verdenking van samenzwering met het doel om aan de macht te blijven. "De verdachte verspreidde leugens dat er fraude was gepleegd bij de presidentsverkiezingen en dat hij eigenlijk had gewonnen. Deze beweringen waren vals en de verdachte wist dat ze vals waren", staat er in de aanklacht.

In deze video zie je hoe Trump per vliegtuig aankwam in de hoofdstad en vervolgens naar de rechtbank reed:

Oud-president Trump komt aan in Washington voor strafzaak

De zaak draait om vier tenlasteleggingen. Kort samengevat wordt de ex-president beschuldigd van het ondermijnen van de verkiezingsuitslag en de machtsoverdracht. Trumps aanhangers bestormden op 6 januari 2021 het Capitool om te voorkomen dat de Senaat de uitslag kon bekrachtigen. Honderden mensen raakten gewond en er vielen vijf doden.

'Showproces'

Trump bestrijdt alle aantijgingen en stelt dat het proces bedoeld is om zijn verkiezingscampagne te dwarsbomen. Voor hij de rechtbank betrad, zei Trump op zijn socialemediaplatform Truth Social dat hij wordt "gearresteerd wegens protest tegen een corrupte, gemanipuleerde en gestolen verkiezing."

Ook andere Republikeinse politici noemen het een politiek showproces. Ze wijzen erop dat de rechter die de voorgeleiding vandaag behandelt, is benoemd is door Democraat Obama.

Zo'n een op de drie Amerikanen gelooft nog altijd dat er destijds grootschalige verkiezingsfraude is gepleegd, zo meldde NBC op basis van een poll vorige maand - bewijs daarvoor is nooit gevonden.

De 77-jarige ligt in de peilingen aan kop om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. In november 2024 gaan Amerikanen naar de stembus om te bepalen wie er in het Witte Huis komt.

Ook voorgeleid in april

Naast de zaak van vandaag lopen er nog meerdere strafrechtelijke onderzoeken tegen Trump. In april moest hij voorkomen in New York, waar hij zich onschuldig verklaarde aan alle strafbare feiten die hem toen ten laste werden gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl