Eén, twee, drie! Van Aert wint derde rit deze Vuelta na lange vlucht in Galicië
- Wout van Aert wint de 10de etappe in de Vuelta, zijn derde al deze Ronde van Spanje.
- Van Aert klopt medevluchter Quentin Pacher in de sprint.
- Ben O'Connor blijft in de rode leiderstrui.
- Alle tijdverschillen tijdens en na de etappe vind je hier.
Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.
Vémonos mañá!
De etappe van woensdag begint om 13.30 uur met de neutralisatie en dan zijn we er natuurlijk ook weer met ons liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen. Of zoals ze zeggen in Galicië, vémonos mañá!
Dag van morgen: achtbaan door Galicië
Voor de etappe van morgen stappen de renners in een Galicische achtbaan. De start en de finish van de elfde etappe is op de technologische campus van Cortizo, een aluminium en pvc-reus in het stadje Padrón.
Over die campus valt weinig verheffends te melden. Dan maar het stadje Padrón, dat een kleine 9.000 inwoners herbergt, en voor veel pelgrims een laatste stop op weg naar Santiago de Compostela vormt.
De weg voor de renners leidt morgen telkens terug naar het beginpunt, want in totaal komen ze drie (!) keer terug op de industriële campus. Op de lokale omlopen liggen vier beklimmingen, drie van tweede categorie en een van derde.
De laatste is de kortste (2,9 km), maar met 8,9 procent ook de steilste van de vier en ligt op zo'n acht kilometer van de finish. Geen al te moeilijke rit dus, maar wel een waar aanvallers veel kansen hebben om toe te slaan. En anders wint Wout van Aert gewoon.
Samenvatting etappe 10: Ook na lange vlucht is Van Aert de sterkste
Even teruglezen? Wedstrijdverslag!
Wout van Aert heeft zijn derde overwinning geboekt in de Vuelta a España. De Belg was de beste van vijf vluchters. Mede-avonturier Quentin Pacher eindigde als tweede. Spanjaard Marc Soler werd even daarachter derde.
De klassementsrenners bleven een dagje in het peloton zitten en finishten op vijf minuten. In de top van het klassement veranderde er niets. Australiër Ben O'Connor is nog altijd de drager van het rood, op 3.53 minuten van Primoz Roglic.
Top tien algemeen klassement
In de top tien van het algemeen klassement verandert vandaag niets. Ben O'Connor heeft nog altijd het rood stevig om de schouders.
Pacher kan leven met plek twee: 'Wout is overal goed in'
Quentin Pacher reed een heel sterke etappe, maar wist ruim voor de finish al dat die eerste profzege er ook vandaag niet in zou zitten. "Het is niet makkelijk om een plek te vinden om Wout aan te vallen", aldus de Fransman na afloop. "Hij is op alle terreinen sterk, hij is overal goed in. Ik probeerde zijn wiel te houden en hoopte..."
"Ach, weet ik veel", vervolgde hij met een brede glimlach. "Ik heb gewoon mijn best gedaan. En ik kan alleen maar tevreden zijn, want ik ben geklopt door iemand die sterker was."
Top tien van de tiende etappe
Van Aert ziet kansen op vierde ritzege: 'Maar niet de bergtrui, nee'
"Het was mijn bedoeling om vandaag in de vlucht te zitten", aldus Van Aert na afloop. "Maar ik had het behoorlijk zwaar op de eerste beklimming. Uiteindelijk lukte het toch om weg te komen, met een paar goede klimmers. Dat scheelde."
De Belg alleen over met Quentin Pacher, die geen partij was in de sprint en zo zijn 49ste profzege mocht bijschrijven. Of die 50ste deze Vuelta ook nog komt? Ploeggenoot Atilla Valter zei al dat elke etappe er een voor Van Aert zou zijn. "Dat is overdreven", lachte Van Aert. "Maar er komen nog kansen, denk ik."
Na vandaag is de eindzege in het puntenklassement wel zo goed als zeker. Maar hij staat nu ook gelijk met leider Adam Yates in het bergklassement. Of hij de bergtrui ook zou willen dragen? "Sta ik zo dichtbij? Echt waar? Nee, mijn doel is echt de groene trui. Niet de bergtrui."
Mooie beelden: Van Aert met vrouw Sarah en zoontjes Georges en Jerome
Direct na de finish valt Wout van Aert zijn vrouw Sarah De Bie en zoontjes Georges en Jerome in de armen. En dat levert mooie beelden op.
FINISH | Favorieten binnen op 5.30
Op 5.30 van Van Aert komt ook het uitgedunde peloton met alle favorieten over de streep. Jhonatan Narvaez wordt zevende, voor Stefan Küng die dus ook lekker mee geklommen is met de besten.
Kort daarvoor is Txomin Juaristi als zesde over de streep gekomen. Een mooi succesje voor de Euskaltel-renner, die net als de vandaag afgestapte Giulio Ciccone zaterdag door een ree van de fiets werd gestoten.
In de top van het klassement verandert niets.
FINISH | Soler derde, Lecerf vierde, Hollmann vijfde
De strijd om de derde plaats is een stuk spannender. Soler wint, vlak voor Lecerf en Hollmann.
FINISH | VAN AERT WINT DERDE RIT DEZE VUELTA
Het kon ook niet anders: Pacher begon de sprint als eerste, maar buigt zijn hoofd meteen als hij Van Aert voelt passeren. Van Aert wint met gemak zijn derde etappe in deze Vuelta!
1,5 km | Aanval Pacher leidt tot niets
Op de kustweg probeert Pacher te demarreren uit het wiel van Van Aert, maar de Belg hoef niet eens zijn best te doen om in het wiel te duiken. Van Aert heeft alle touwtjes in handen.
3 km | Hollmann terug bij achtervolgers
Quentin Pacher blijft zijn beurten doen op kop, ook al weet hij dat Van Aert in principe sneller is in de sprint. Op bijna twee minuten van die twee zien we dat Juri Hollmann zowaar is teruggekeerd bij Marc Soler en William Junior Lecerf.
6 km | Laatste klimmetje maakt verschil niet
De twee koplopers hebben ook het laatste klimmetje gehad en daar is niets noemenswaardigs gebeurd. Na een scherp bochtje langs de vuurtoren lijkt het erop dat we gaan sprinten met twee.
En hoe rap Pacher ook mag zijn - hij werd bijvoorbeeld zesde in de rit naar Cordoba - Van Aert kloppen wordt moeilijk. De Belg won die massaprint namelijk.
10 km | Naar de kust
Wout van Aert en Quentin Pacher zieden naar beneden en hebben daardoor geen oog voor de prachtige Atlantische kuststrook. Van Aert pakte net trouwens tien bergpunten en komt zo zelfs op gelijke hoogte met leider Adam Yates.
Maar de Engelsman heeft meer punten gepakt op beklimmingen van eerste categorie en dus blijft hij leider.
13 km | Koplopers lopen uit, peloton boven
Zoals verwacht lopen Van Aert en Pacher in de afdaling verder uit op achtervolgers Soler en Lecerf. Het verschil is al 1.10 en dus lijkt wel zeker dat de Belg en de Fransman om de zege gaan strijden. Hoewel strijden...Pacher zal een list moeten verzinnen om Van Aert te verassen.
Ook het uitgedunde peloton is inmiddels over de top van de Alto de Mougás gekomen. Daar zijn de aanvallen uitgebleven. Sterker, ook de geloste Van Eetvelt heeft kunnen terugkeren.
20 km | Van Aert en Pacher als eerste boven
Wout van Aert komt als eerste boven op de Alto de Mougás, met Quentin Pacher. Nu is het vooral afdalen naar de kust, maar op zo'n kilometer voor de finish is er nog een klein hupje omhoog.
Marc Soler is intussen weer bij Lecerf gekomen en die twee komen op 0.38 boven op de top. Gezien het feit dat Van Aert en Pacher eerder deze rit al de betere dalers bleken, lijkt het niet waarschijnlijk dat zij nog mee gaan doen om de dagzege.
22 km | Actie in het peloton
Ook in het peloton is er wat aan het gebeuren! Net zagen we EF Education op kop voor Richard Carapaz, de nummer drie in het klassement. En nu heeft Mikel Landa zijn helper Mattia Cattaneo op kop gezet om tempo te maken.
Het peloton bestaat nog uit een man of twintig, maar we missen geen grote namen. Of het moet Van Eetvelt zijn, die we eerder deze rit al in problemen zagen. Sam Oomen zit nog wel bij de besten trouwens. Knap!
23 km | Lecerf rijdt Soler uit het wiel
Kijk eens aan: William Junior Lecerf rijdt bergop weg bij Marc Soler en gaat proberen de oversteek te maken naar de twee koplopers. Maar dat gaat niet makkelijk worden, want dan moet hij 0.28 dicht zien te rijden.
25 km | De erelijst van Pacher
De 32-jarige Quentin Pacher werd in 2022 al eens tweede in een rit in de Vuelta en heeft sowieso talloze ereplaatsen op zijn palmares. Maar een ding ontbreekt: een profzege.
De Fransman won nog nooit en dat lijkt vandaag ook moeilijk te worden tegen Van Aert (48 profzeges). De aankomstlijn ligt namelijk op zeeniveau aan de kust. En in een vlakke sprint wordt het lastig om de Belg te kloppen.
26 km | Van Aert en Pacher houden stand
Het zwaarste stuk van deze beklimming ligt aan het begin en dat hebben Van Aert en Pacher inmiddels achter de rug. Het verschil met Soler en Lecerf wordt niet kleiner: nog altijd 0.27.
Het peloton rijdt op 5.12. Daar houden de klassementsmannen zich voorlopig nog rustig trouwens.
28 km | Soler heeft zich laten ringeloren
Wat een merkwaardiger renner is Marc Soler toch. Hij zat bij die tussensprint zojuist rustig te babbelen bij de ploegleidersauto en heeft zich zo laten ringeloren door de aanval van Van Aert. En aan de voet van die laatste klim maakt hij zich ook nog eens boos op Lecerf en Hollmann.
En dan merkt hij dat zeuren geen zin heeft en gaat zelf maar op kop rijden. Lecerf kan volgen, maar voor Hollmann gaat het te hard. Maar of ze Van Aert en Pacher nog terug gaan zien is de vraag, want het verschil is 0.26.
30 km | Aanval Van Aert
Van Aert besluit te demarreren voor de tussensprint, om zo de punten te pakken voor zijn groene trui. Maar dan rijdt de Belg door, naar de voet van de laatste berg van deze etappe, de Alto de Mougás.
Hij krijgt Quentin Pacher (FDJ) mee. Die neemt aanvankelijk niet over. Maar als ze dan toch een gaatje hebben van ruim 20 seconden komt de samenwerking toch tot stand.
Over Ciccone: dus toch die ree...
40 km | Valpartij in peloton
Op de top van de Alto de Mabia is het krap en in die nervositeit zien we een knullige valpartij in het peloton. Sylvain Moniquet - eerder deze Vuelta nog drager van de blauwebollentrui - lijkt het grootste slachtoffer.
42 km | Ciccone - die van de botsing met een ree - geeft op
Helaas moeten we de opgave melden van Giulio Ciccone. De Italiaan van Lidl-Trek heeft last van kniepijn en is in de auto gestapt. Of die pijn te maken heeft met zijn curieuze valpartij van zaterdag, toen hij in botsing kwam met een overstekende ree, is niet duidelijk.
43 km | Van Eetvelt in problemen
Op de Alto de Mabia blijven de vijf koplopers bij elkaar, met 5.20 voorsprong op het peloton.
In het peloton zagen we intussen een soort lead-out van Red Bull-Bora-hansgrohe naar de voet van die tweede klim van de drie in de finale van deze rit. Dat doen ze om Primoz Roglic in een goede positie te brengen, maar de Sloveen - drievoudig eindwinnaar in Spanje - maakt voorlopig nog geen aanstalten om aan et vallen.
Voor Lenny Van Eetvelt is dat goed nieuws, want de jonge Belg zwoegt kort achter het peloton en probeert zo goed en zo kwaad als het kan aan te klampen. Van Eetvelt was de revelatie van de eerste dagen in deze Vuelta, miste op de tweede dag een ritzege omdat hij te vroeg juichte en staat nog altijd 15de in het klassement.
Geen Evenepoel bij EK in eigen land
Remco Evenepoel heeft afgezegd voor het EK in eigen land. De olympisch kampioen op de weg en in de tijdrit had al eerder aangegeven alleen op de tijdrit uit te zullen komen. Maar ook die zal hij niet rijden om krachten te sparen voor onder meer het WK in Zürich.
De afgelopen week trainde Evenepoel nog wel in Spanje met Mathieu van der Poel. Van der Poel - die morgen zijn seizoen hervat in de Renewi Tour door Nederland en België - meldt zich op 15 september wel in Heusden-Zolder voor de EK-wegrit.
Hij is met Olav Kooij kopman van de Nederlandse ploeg. Concurrentie komt onder anderen van vier (!) Belgische sprinters: Philipsen, Merlier, Meeus en...Van Aert!
50 km | Arensman lost opnieuw
Aan het begin van de rit zagen we Thymen Arensman bergop al snel lossen, maar toen het tempo er eenmaal uit ging in het peloton kon hij terugkeren. Maar vlak onder de top van de Alto de Vilachán zien we de Nederlander weer in problemen.
Een lijdensweg is deze Vuelta voorlopig voor Arensman.
54 km | Lecerf duwt wiel net voor dat van Van Aert op bergtop
Wout van Aert reed het laatste deel van de klim op kop, maar vlak voor de top duwt zijn jonge landgenoot Lecerf nog net zijn wiel als eerste over de streep. Hij pakt zo 3 bergpuntjes en opgeteld bij de 3 puntjes van de eerste beklimmingen van vandaag komt hij op 6.
Van Aert heeft er al 7, want hij pakte de volle mep (5 bergpunten) op de eerste klim. De leider in dat bergklassement, Adam Yates heeft overigens 22 punten, dus hoeft zich geen zorgen te maken.
55 km | Belgen ogen sterk
Bergop lijkt de jonge Belg Lecerf - geboren en getogen in Kuisbergen aan de voet van de Oude Kwaremont - het sterkste, want als de kleine klimmer op kop rijdt zie je Van Aert en Pacher op de tanden bijten. Als het dan weer een beetje naar beneden loopt, dan zie we Van Aert aanzetten.
Ook Soler is sterk. Pacher en Hollmann lijken meer moeite te hebben. Maar ja, hoe de benen echt voelen, dat is gissen.
61 km | Klimmen geblazen
De vijf koplopers zijn begonnen aan de eerste van drie beklimmingen in de finale van deze tiende etappe in de Vuelta. De Alto de Vilachán (derde categorie) is 6,3 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 5,5 procent.
Na een korte afdaling volgt de Alto de Mabia (6 km à 5,7 procent) en na opnieuw een afdaling is het tijd voor de zwaarste beklimming in deze etappe, de Alto de Mougás (9,9 km à 6,1 procent). Vanaf de top van die laatste klim is het nog 20 kilometer dalen met een klein hupje omhoog kort voor de finish.
Voor de ritzege zal het gaan tussen de vijf koplopers. Maar misschien zien we straks ook nog wat actie tussen de klassementsrenners?
72 km | Vijf koplopers krijgen zegen
De onstuimige openingsfase leek eindeloos te duren, maar nu is er toch eindelijk rust gekomen in de 10de etappe. De vijf koplopers hebben inmiddels een voorsprong van ruim 4.00 op het peloton. Alessandro De Marchi (Jayco-AlUla) reed vele kilometerslang in zijn eentje achter die kopgroep, maar kon het gat niet dichten en laat zich met frisse tegenzin inlopen door het peloton.
En dat betekent dat Wout van Aert langzaam mag denken aan een derde ritzege. Dan moet hij wel erkende klimmers als William Junior Lecerf en Marc Soler kunnen volgen in de laatste zestig kilometer, met daarin drie gecategoriseerde beklimmingen.
Lukt dat, dan moet hij ook de eveneens rappe Quentin Pacher zien voor te blijven. De Duitser Juri Hollmann is een beetje de nobele onbekende in de kopgroep.
De (wonderbaarlijke) streek van Oscar Pereiro
We rijden trouwens door de streek van Oscar Pereiro. En die zou je kunnen kennen als een van de minst waarschijnlijke Tour-winnaar uit de recente geschiedenis. Een Tour-winnaar die overigens nooit als zodanig gehuldigd werd op de Champs-Élysées.
De Tour de France van 2006 was voor de start al beroofd van topfavorieten. Lance Armstrong was gestopt na zijn zeven eindzeges op rij en nog voor de proloog in Straatsburg werden Jan Ullirich en Ivan Basso uit de wedstrijd geweerd, vanwege hun betrokkenheid bij de bloeddopingzaak 'Operacion Puerto' die aan de vooravond van de Tour tot uitbarsting was gekomen.
Dankzij twee lange ontsnappingen kwam Pereiro in het geel met een kleine voorsprong op Oscar Sastre en Floyd Landis. De laatste leek de eindzege naar zich toe te trekken door een dag na een fameuze inzinking in de rit naar La Toussuire (hij verloor zo'n acht minuten) opeens in zijn eentje ruim 7.30 voor al zijn concurrenten solo over de streep te komen.
Te mooi om waar te zijn, zo bleek. Want niet lang na de Tour bleek dat Landis een overschot aan testosteron in zijn lichaam te hebben. De eindzege werd de Amerikaan afgenomen en viel zo in de schoot van nummer twee Pereiro.
Ook Pereiro werd tijdens de Tour betrapt op het gebruik van een verboden middel (salbutamol), maar de Spanjaard kwam met de schrik vrij met een geldige doktersverklaring. Nog een aardig feitje over Pereiro: na zijn wielerloopbaan was hij korte tijd profvoetballer. In twee duels voor Coruxo FC op het derde niveau in Spanje maakte hij twee doelpunten.
97 km | Het gaat maar door...
Wanneer komt deze op hol geslagen etappe eindelijk eens tot rust? Voorlopig is daar nog geen sprake van in ieder geval. Een half minuutje achter de vijf koplopers probeert een man of tien - met daarbij opnieuw Sam Oomen - de oversteek te maken.
Maar ook nu wordt dat gaatje dichtgereden door het peloton. Dat is trouwens niet zo groot meer, een man of tachtig, misschien.
Denken aan Gino
Het duurt overigens tot 61,3 kilometer van de finish voor er weer echt geklommen moet worden. Tot die tijd gaat het een beetje op en af, met de zeewind in de rug het binnenland in.
De laatste 60 kilometer van deze etappe zijn trouwens vrijwel identiek aan de voorlaatste rit van de Vuelta van 2021. Die rit werd gewonnen door de Fransman Clement Champoussin, die profiteerde van geaarzel bij de klassementsmannen in de finale en naar de winst spurtte.
Die voorlaatste rit werd dan wel gewonnen door een aanvaller, het was ook een rit waarin het klassement voor het laatst opgeschud werd. En daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Gino Mäder, die zijn witte trui veiligstelde en zijn ploeggenoot Jack Haig aan een podiumplek (derde) hielp.
Mäder (dat jaar vijfde in in het klassement) kwam vorig jaar om het leven bij een val in de Ronde van Zwitserland.
109 km | Kruijswijk heeft ook wel zin
We zien nu ook Steven Kruijswijk zich bemoeien met de aanvallen. De Nuenense klimmer (al jaren woonachtig in Monte Carlo, trouwens) probeert met onder anderen Michael Woods over te steken naar de kopgroep.
Maar de verschillen zijn allemaal marginaal, voorlopig. Het is hollen en hollen en nog eens hollen. Stilstaan is er nog niet bij.
112 km | Van drie naar vijf koplopers
Na de afdaling zien we dat de kopgroep van drie versterking heeft gekregen. Quentin Pacher (Groupama-FdJ) en Iuri Hollmann (Alpecin-Deceuninck) zijn aangesloten bij Soler, Van Aert en Lecerf. Maar het peloton zit er vlak achter, dus we kunnen nog niet spreken van de vlucht van de dag.
133 km | Soler, Van Aert en Lecerf als eerste boven
We zijn bijna op de top van de Alto de Fonfria en het lijkt erop dat drie man als eerste gaan boven komen: Marc Soler (UAE) die als eerste wegsprong, Wout van Aert (Visma-LAB) en de piepjonge William Junior Lecerf (T-Rex-QuickStep).
Sterker, ze zijn boven. Maar het peloton zit er nog geen tien seconden achter.
137 km | Mannen van Roglic rijden gat dicht
Nee hoor, toch niet. Het peloton wordt toch weer in gang getrokken, door de helpers van Primoz Roglic dit keer. Hebben zij gezien dat iemand die hoog in het klassement staat is meegeslopen?
Inderdaad, want het was Cristian Rodriguez die in de kopgroep van zeven zat. En die Spanjaard van Arkéa is 9de op slechts 6.00 van de rode trui.
Dat laat Red Bull-Bora-hansgrohe niet nóg een keer gebeuren. En dus is het spijtig voor zijn medevluchters Mauri Vansevenant, Quinten Hermans, Sylvain Moniquet, Stefan Küng, Einer Rubio, Eddie Dunbar, Urko Berrad en Mikel Bizkarra.
138 km | Is dit 'm dan?
Is dit 'm dan? Een renner of tien hebben een gaatje geslagen met het peloton en daar lijken de klassementsmannen gezegd te hebben dat het wel een keertje klaar is met de onrust. Op de eerste rij wordt breeduit gereden en lijkt de rem erop.
Desondanks zien we de jonge Brit Max Poole, toch gestart als kopman van DSM-firmenich-PostNL achteraan lossen.
140 km | Fake news!
De Alto de Fonfria is een ontzettend onregelmatige klim, wat je al zou kunnen vermoeden vanwege het relatief lage gemiddelde van 4,2 procent. We hebben te maken met wat de podcastmakers van Lanterne Rouge Cycling Podcast (Patrick Broe - tevens lid van het management van Visma-Lease a Bike - en Benji Naesen) een 'fake news climb' noemen, een beklimming waarin steile stukken en afdalingen elkaar afwisselen.
Het blijkt erg lastig om een gat te slaan. Sam Oomen probeerde het en net zagen we een dapper poging van de Ier Eddie Dunbar. Maar voorlopig blijft het peloton bij elkaar, behalve dan de renners die aan de achterkant moeten lossen natuurlijk.
145 km | Arensman lost ook
Ook Thymen Arensman zien we nu al lossen. Blijkbaar is er toch meer aan de hand bij de kopman van Ineos deze Vuelta dan alleen de hitte. Spijtig.
147 km | Uijtdebroeks lost nu al
Aan de voet van de Alto de Cofria zien we dat Cian Uijtdebroeks het heel moeilijk heeft en meteen al moet lossen. Het Belgische klassementstalent, voor wie Visma-Lease a Bike vorig jaar zoveel moeite deed om hem los te weken van (toen nog) Bora-hansgrohe, klaagde eerder deze Vuelta al over verdoofde benen.
Ook na de rustdag gaat het niet beter met de doorgaans zo goedlachse Vlaming - vorig jaar achtste in het klassement - helaas. Dat gaat een lastig verhaal worden.
150 km | Van Aert in de kopgroep
Kijk eens aan! Drie renners hebben toch een gat van een seconde of 15 weten te slaan en daarbij zien we het groene snelpak van Wout van Aert. Hij heeft gezelschap van Harold Tejada (Astana) en een renner van Arkéa, Mathis Le Berre.
Van Aert ergert zich nu al aan de Fransman, die niet genoeg op kop wil rijden. Dat lijkt wat vroeg, maar je kunt natuurlijk beter zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen.
152 km | Nog vijf kilometer tot voet van de klim
De reden voor al die aanvalsdrift is natuurlijk dat de renners over vijf kilometer al aan de voet van de Alto de Confria (tweede categorie, 15,4 kilometer à 4,2 procent) zijn. Wie twijfelt of hij eventuele aanvallers kan volgen op die klim, wil nu vast een voorsprongetje nemen.
En dat verklaart ook waarom de rest van het peloton voorlopig niemand laat vertrekken. Wel is duidelijk dat we iets van UAE-Emirates kunnen verwachten, want na Vine schudt de eerste rodetruidrager van deze Vuelta, Brandon McNulty, een paar keer flink aan de boom.
155 km | Iedereen wil in de kopgroep
Vine is inmiddels ingerekend, maar het blijft buitengewoon onrustig in het peloton. Zo zien we Zwitsers kampioen Mauro Schmid weer een poging wagen, maar voorlopig leidt het nergens toe.
Salida | Het startsein is gegeven!
Het startsein is gegeven en we zien meteen een aanval van een grote naam! Jay Vine was zondag de hele dag in de aanval en ook nu zoekt hij vanaf de eerste meters het ruime sop.
Voormalig bergkoning Vine - die in de Ronde van Baskenland zo verschrikkelijk hard ten val kwam en kort voor de Vuelta zijn rentree maakte - speelt geen rol meer in het klassement. Maar dat hij tot veel in staat is, dat weten we. Voor zichzelf of als vooruitgeschoven pion voor Adam Yates.
Neutralisatie | Renners onderweg
Het renners zitten op de fiets voor de tiende etappe in de Vuelta. Uiteraard gaan de eerste kilometers geneutraliseerd achter de auto van koersdirecteur Javier Guillén.
Het profiel van de 10de etappe
Drie uitvallers: De Plus, Goossens en López
Arensman is ten minste nog in koers. Dat geldt niet voor ploeggenoot Laurens De Plus. De Belg van Ineos viel in 2023 (in de openingsploegentijdrit in Barcelona) en in 2018 al uit in de Vuelta en ook dit jaar zal hij Madrid niet halen.
Ook zijn landgenoot Kobe Goossens (Intermarché-Wanty) en Harold López (Astana) gaan niet van start in de 10de etappe. Alle drie zijn ziek, in geval van De Plus en López gaat het om corona.
Geen Nederlanders in top klassement
Thymen Arensman, de enige Nederlandse klassementshoop deze Vuelta, heeft een zware eerste week achter de rug. We vinden hem pas terug op plek 61 op 56.56 van de rode trui. Een herhaling van de vijfde plaats van 2022 zit er dus niet meer in, maar wie weet kan Arensman nog mooie dingen laten zien in de komende twee weken.
Daarbij scheelt het dat de temperaturen in Noord-Spanje een graad of twintig koeler zijn dan in Andalusië. Dat Arensman het zwaar heeft in de hitte is geen geheim, afgelopen week moest hij met oververhittingsverschijnselen zelfs even bijkomen in een ambulance naar de finish.
De beste Nederlander in het algemeen klassement is trouwens iemand anders: Steven Kruijswijk is 38ste op iets meer dan 38 minuten, de afscheidnemende Robert Gesink is voorlopig 57ste.
Wie draagt welke trui?
In het algemeen klassement heeft Ben O'Connor een voorsprong van 3.53 op Primoz Roglic. Richard Carapaz is sinds zondag de nummer drie op 4.32.
- Rode trui (algemeen klassement): Ben O'Connor (Decathlon-AG2R)
- Groene trui (puntenklassement): Wout van Aert (Visma-Lease a Bike)
- Blauwebollentrui (bergklassement): Adam Yates (UAE-Emirates)
- Witte trui (jongerenklassement): Florian Lipowitz (Red Bull-Borahansgrohe)
Drie ritten die deze Vuelta op zijn kop hebben gezet
Tot nu toe is deze Vuelta er een om de vingers bij af te likken. Vrijwel elke dag zien we een nieuwe plotwending. De grootste was natuurlijk de eenmanscoup van Ben O'Connor in de zesde etappe, waardoor de Australiër van Decathlon-AG2R nog altijd riant aan de leiding staat in het algemeen klassement.
Maar in deze Vuelta is niets zeker: zaterdag verloor O'Connor alweer een minuut op zijn grootste rivaal Primoz Roglic en zondag boekte hij een morele zege op de Sloveen door het bonificatiesprintje aan de finish te winnen.
De vraag is echter of Roglic wel dé grote rivaal is. Zondag reed Adam Yates zich namelijk weer helemaal terug in het algemeen klassement door in Granada - de start waar hij onlangs nog in het huwelijk trad - een enorme solo af te ronden. Ook Richard Carapaz deed goede zaken en maakt weer kans op het podium in Madrid.
De renner die de beste, in ieder geval meest stabiele indruk maakt is misschien wel Enric Mas. Maar juist hij zag zijn aanval bergop zondag - mede door een slippertje in de afdaling - in rook opgaan.
Bekijk hieronder de samenvattingen van drie etappes die het klassement in de Vuelta op zijn kop hebben gezet.
Benvido!
Benvido! Oftewel, welkom in het Galicisch. Na de ziedende hitte van de eerste week in Portugal en Andalusië heeft het Vuelta-peloton namelijk het vliegtuig gepakt naar het noordwestelijke puntje van Spanje.
Na een rustdag in de buurt van de havenstad Vigo wordt de Ronde van Spanje hervat met de tiende etappe. En dat is geen makkelijke rit. Tussen Ponteareas en Baiona krijgen de renners vier geclassificeerde beklimmingen voor de wielen.
Vanuit de start wordt er al snel geklommen, dus bereid je maar voor op een onrustige fase voor de vlucht van de dag. Een voordeel: met een graad of twintig en een lekker Atlantisch zeebriesje is het prima koersweer. Eindelijk. Welkom bij het liveblog!