President Macron
NOS Nieuws

Macron sluit linkse regering uit en stuurt aan op centrumlinkse coalitie

Wat president Macron betreft komt er geen linkse regering in Frankrijk. Na twee dagen overleg met alle politieke partijen heeft Macron bekendgemaakt dat hij daar geen vertrouwen in heeft. Hij stuurt aan op een nieuwe gesprekronde, die dinsdag begint, voor een centrumlinkse coalitie.

Bij de parlementsverkiezingen in juli werd een samenwerking van linkse partijen nipt de grootste. Het middenblok onder leiding van Macron werd tweede. Het radicaal-rechtse Rassemblement National eindigde als derde. Gesprekken over de vorming van een regering hebben vooralsnog niet tot een akkoord geleid.

'Antidemocratisch'

De centrumpartijen en rechtse partijen willen niet samenwerken met de radicaal-linkse partij La France Insoumise (LFI). Die partij noemt de uitspraken van Macron vandaag schandalig. LFI-coördinator Manuel Bompard spreekt van een "onacceptabele antidemocratische coup".

LFI is een van de vier partijen die het samen het linkse blok Nouveau Front Populaire (NFP) vormen. Vlak na de verkiezingen, die Macron meteen na de Europese verkiezingen van juni onverwachts uitschreef, eiste het linkse blok dat de president een premier uit hun gelederen moest kiezen. Maar Macron vindt dat er eerst een coalitie moet worden gevormd met een meerderheid in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl