Medewerkers van een federale rechtbank in Ciudad Juárez protesteren tegen de voorgenomen hervormingen
NOS Nieuws

VN voegt zich bij kritiek op Mexicaanse plannen voor gekozen rechters

De Mexicaanse regering moet de omstreden hervormingsplannen voor de rechterlijke macht heroverwegen. Daartoe roept het mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties op. Speciaal rapporteur Margaret Satterthwaite maakt zich "ernstige zorgen over de grote gevolgen voor de onafhankelijke rechtsmacht", zei ze vandaag over de aangekondigde hervormingen.

In Mexico wordt de afgelopen weken hevig tegen de plannen geprotesteerd. Ook gisteren gingen betogers, zoals rechtbankmedewerkers, op verschillende plekken in het land de straat op.

Een van de plannen is om over te gaan op het kiezen van rechters. De populistisch-linkse president López Obrador zegt dat dit nodig is om corruptie in het land te bestrijden. Maar critici vrezen dat de onafhankelijkheid van rechters op het spel staat.

Ze verwijzen daarbij naar aanvaringen tussen López Obrador en de rechterlijke macht. Zo heeft hij het hooggerechtshof beschuldigd van het bevoordelen van criminelen zonder daarvoor bewijs te leveren. Ook haalde hij uit naar individuele leden van het hof nadat zij tegen eerdere hervormingsplannen van hem hadden gestemd.

Georganiseerde misdaad

Vooralsnog wijst de president zelf alle kritiek op zijn plan van de hand. Toen de ambassadeur van de VS vorige week aangaf dat de handelsrelatie tussen de buurlanden onder druk komt te staan door het plan, deed López Obrador dat af als bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden.

Ambassadeur Ken Salazar had gezegd dat een "democratie niet kan functioneren zonder een onafhankelijke en niet-corrupte juridische macht". De Amerikaan stelde dat de sterke georganiseerde misdaad in Mexico kan profiteren van de komst van onervaren rechters.

Aankomend president Sheinbaum en huidig president López Obrador eerder deze maand

Maar de Mexicaanse regering bestempelde deze kritiek als onacceptabel. López Obrador refereerde in zijn verweer aan de beladen geschiedenis van de twee landen, waarin de VS decennialang zijn stempel drukte op Mexicaanse besluitvorming.

De hervormingen zijn breder dan de invoer van een kiessysteem voor rechters. De regering wil ook een aantal onafhankelijke toezichthouders afschaffen. En bestuurders van de Mexicaanse kiesraad moeten volgens het plan straks eveneens worden gekozen.

"Wat dit allemaal doet, is de volgende president machtiger maken", zei een demonstrerende advocaat gisteren tegen een AP-verslaggever. Op 1 oktober begint Claudia Sheinbaum aan haar presidentschap. Ze is lid van dezelfde partij als de López Obrador.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl