Vele duizenden mensen demonstreerden in Mexico Stad
NOS Nieuws

Grote protesten in Mexico tegen hervormingsplannen president

In Mexico hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen een reeks geplande hervormingen van president López Obrador. Ze noemen de radicale hervormingsplannen van de links-populistische president een gevaar voor de democratie. Volgens de organisatoren waren er in tal van steden in het land zo'n 700.000 mensen op de been om zich tegen zijn voornemens uit te spreken. Ook in Spanje en de Verenigde Staten werd geprotesteerd.

Onderdeel van het hervormingspakket van López Obrador zijn een aantal grondwetswijzigingen die onder meer betrekking hebben op het nationale electorale instituut INE en het Mexicaanse hooggerechtshof. De president wil onder meer dat bestuurders van het INE en rechters bij het hooggerechtshof direct worden verkozen.

Leden van de oppositie, academici en maatschappelijke organisaties uiten grote zorgen over de voorgestelde wijzigingen. Ze denken dat die ten koste gaan van de controle op de politiek en dus leiden tot een aantasting van de democratie. Gekleed in het roze, de kleur van het INE, en voorzien van Mexicaanse vlaggen gingen ze daarom onder meer in Mexico Stad en Guadalajara de straat op om uiting te geven aan hun onvrede.

'Ze willen de ladder afbreken'

"We hebben meer dat veertig jaar gewerkt aan het bouwen van een democratische ladder", sprak oud-INE-hoofd Lorenzo Córdova een grote menigte op het centrale plein van Mexico Stad toe. "Vandaag, vanuit hun machtspositie, willen ze die ladder afbreken zodat niemand hem meer kan beklimmen." Hij waarschuwt dat de president de democratische instituties wil uitschakelen of onderwerpen, en noemt de hervormingen een aanval op de instituties.

De verwijten aan het adres van López Obrador zijn niet nieuw. De 70-jarige leider wordt er al tijden van beschuldigd dat zijn plannen de democratie schaden. Vorig jaar lag hij ook al overhoop met de INE, toen hij ingreep in de financiering van het electorale instituut en de mogelijkheden van het INE om campagnefinanciering te controleren beperkte. Ook toen ging men in INE-kleuren met duizenden tegelijk de straat op om te demonstreren.

Claudia Sheinbaum, partijgenoot van de president, bij de bekendmaking van haar kandidatuur

Achtergrond bij de protesten en de geplande hervormingen van de president zijn de komende verkiezingen in juni. López Obrador kan dan niet meer herkozen worden, maar zijn protegé Claudia Sheinbaum belooft het werk van de links-populistische politicus voort te zetten. Vooralsnog leidt zij flink in de peilingen, en lijkt het vooral de vraag hoe groot de overwinning van López Obradors Morena-partij ditmaal zal zijn.

Overigens demonstreerden aanwezigen niet alleen tegen de geplande grondwetshervormingen. Ook het aanhoudende drugsgeweld in Mexico, waarvan de actievoerders vinden dat de regering er te weinig tegen doet, was een belangrijk thema bij de protestacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl