NOS Sport

Geen nieuwe titel voor 3x3-basketballers na olympisch goud: ploeg strandt in kwartfinales EK

3x3-basketballers verliezen in kwartfinale EK van Servië

De Nederlandse 3x3-basketballers kunnen na de gouden medaille op de Olympische Spelen geen nieuwe titel toevoegen aan hun palmares. Zaterdagmiddag werd in de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Oostenrijk met 21-16 verloren van grootmacht Servië.

Dat het een moeilijk verhaal zou worden tegen Servië was voorafgaand aan de wedstrijd al wel duidelijk. Nederland speelde in het verleden twaalf keer tegen Servië, maar wist nog nooit te winnen. Met recht kan deze tegenstander dan ook wel een 'angstgegner' genoemd worden.

Worthy de Jong

Daarnaast is Servië echt een grootmacht in het 3x3-basketbal. Ze zijn meervoudig Europees en wereldkampioen.

Er was alleen één hoopgevende statistiek. Nederland behaalde in Parijs iets dat Servië nog niet op de erelijst heeft staan: olympisch goud. De Serven pakten in Tokio (2021) brons en werden eerder deze maand in de Franse hoofdstad vierde.

Nederland fel uit de startblokken

Een van de topspelers Dejan Majstorovic speelde niet mee bij Servië. Zonder hem liep zijn ploeg in de openingsfase vooral achter de Nederlandse equipe aan; na drie minuten had Oranje een 8-4 voorsprong te pakken. Met name Worthy de Jong viel weer positief op in de openingsfase.

Maar de basketballers van Servië gaven niet op en wisten de achterstand snel weer weg te werken (9-9). De twee landen maakten er een echt spektakel van in Wenen en gaven elkaar weinig toe.

Matige keuzes

Het ging daarna iets moeilijker voor de goudenmedaillewinnaars van de Spelen. De Jong en Arvin Slagter misten meerdere schoten. Er werden soms slechte keuzes gemaakt aan Nederlandse zijde, waardoor de Serviërs de olympisch kampioenen dwongen om telkens een achterstand goed te maken.

Dat lukte niet meer. De Serven namen in de laatste vier minuten van de wedstrijd echt afstand en konden het duel uiteindelijk beslissen met een vrije worp: 21-16.

Zo zit het toernooi erop voor Jan Driessen, Julian Jaring, Slagter en De Jong. Zij kunnen volgend jaar een nieuwe poging wagen op het EK.

De Nederlandse 3x3-basketballers keren huiswaarts en worden dinsdag gehuldigd in Amsterdam om hun gouden plak op de Spelen van Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl