Rechtbanktekening van de medewerkers van de zorgboerderij in Wedde
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Veroordeelden Groningse zorgboerderij op vrije voeten door fout OM

De twee eigenaren van een zorgboerderij in het Groningse Wedde die zijn veroordeeld voor het mishandelen en vernederen van cliënten, zijn door een fout van het Openbaar Ministerie voorlopig weer op vrije voeten.

De twee mannen werden op 18 juli veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en vier maanden. Ook mogen ze ruim tien jaar hun beroep niet uitoefenen. Sinds 22 juli zaten zij weer in de cel. In de tussentijd gingen de verdachten tegen het vonnis in hoger beroep.

Het OM wilde dat de verdachten vast bleven zitten, maar was te laat met het indienen van een verzoek om hun voorlopige hechtenis te verlengen. Ook een nieuw verzoek bij het gerechtshof om de verdachten alsnog vast te zetten, werd afgewezen. Volgens het hof was niet voldaan "aan de vereisten voor een nieuwe gevangenneming".

De twee verdachten zijn afgelopen vrijdag in vrijheid gesteld. Ze kunnen nu de behandeling van het hoger beroep in vrijheid afwachten, meldt RTV Noord.

Het OM meldt dat de zaak zo snel mogelijk wordt ingepland. Het betreurt de situatie en begrijpt dat "dit nieuws voor de familie van de slachtoffers heel vervelend is om te horen".

Advertentie via Ster.nl