De scholen zijn weer begonnen.
NOS Nieuws

Wekdienst 19/8: Zomervakantie in zuiden voorbij • Democratische conventie begint in VS

Goedemorgen! In het zuiden van het land is de zomervakantie voorbij, daar begint het nieuwe schooljaar en in de VS begint de Democratische conventie.

Eerst het weer: het blijft vandaag droog en het is, naast de stapelwolken, vaak zonnig. Er waait een zuidenwind en het wordt 23 tot 25 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • De zomervakantie is voorbij voor kinderen in het zuiden van het land. Scholieren in Zeeland, Limburg, een groot deel van Noord-Brabant en een deel van Gelderland gaan weer naar school. Volgende week starten scholen in het midden van het land. Een week later is overal de zomervakantie voorbij.
  • In de Verenigde Staten begint de Democratische Nationale Conventie. Kamala Harris zal daar deze week haar benoeming tot presidentskandidaat officieel maken.
  • De gemeente Nieuwegein bespreekt met Rijkswaterstaat hoe de komende weekenden verkeersopstoppingen voorkomen kunnen worden. Door werkzaamheden aan de A2 ontstonden dit weekend lange files in en rond Nieuwegein. Dat zorgde, vooral op vrijdag, voor enorme vertragingen.
  • Op Sint-Maarten zijn voor de tweede keer dit jaar verkiezingen, omdat de kersverse regering binnen drie weken de meerderheid in het parlement kwijt was. Rond de verkiezingen op het eiland was veel te doen. Vorige maand werd een politicus beschoten en twee weken geleden raakte een Nederlandse militair gewond toen er rellen uitbraken.

Wat heb je gemist?

Na werkzaamheden van zeven weken is het normale treinverkeer van en naar het station van Amersfoort weer hervat. Rond 05.00 uur vanochtend vertrok de eerste trein weer.

Reizigers hadden de afgelopen weken te maken met minder of geen treinen en moesten geregeld omreizen of een bus nemen. ProRail werkte aan het spoor rond Amersfoort en ook aan het station zelf. Het kostte reizigers vaak meer dan een uur extra reistijd.

Amersfoort is een van de drukste stations van Nederland, omdat het de Randstad verbindt met het noorden en oosten van het land.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Door de torenhoge inflatie wordt voor Veel Turken een vakantie in eigen land te duur. Ze pakken liever de boot om vakantie te vieren op het Griekse eiland Chios, een half uurtje verderop.

Turkse vakantieganger zoekt toevlucht in Griekenland: 'Veel goedkoper'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl