Nederlandse militair gewond bij rellen op Sint-Maarten
Bij ongeregeldheden afgelopen nacht op Sint-Maarten is een Nederlandse militair gewond geraakt. Hij kreeg tijdens de rellen een steen tegen zijn hoofd en moest zich in het ziekenhuis van Sint-Maarten aan zijn verwondingen laten behandelen. Volgens een defensiewoordvoerder gaat het goed met hem.
Nederlandse en Curaçaose militairen zijn op het eiland op verzoek van de regering van Sint-Maarten. Ze verlenen de politie bijstand vanwege de verkiezingen van 19 augustus. Belangrijkste taak is het handhaven van de openbare orde.
Auto's in brand
Gisteravond rond 22.00 uur lokale tijd ging het mis in de Dutch Quarter, een achterstandswijk in het noorden van Philipsburg, vlak bij de grens met het Franse deel van Sint-Maarten. Jongeren trokken de straat op uit protest tegen de strenge en frequente politiecontroles van de afgelopen tijd.
Er werden barricades opgetrokken en auto's in brand gestoken. De politie en het leger trokken zich tot twee keer toe terug, omdat het niet lukte om de orde te herstellen. Tot vanochtend 08.30 uur was de politie nog bezig in de wijk, die afgesloten bleef voor mensen van buitenaf. Dertien mensen werden aangehouden.
Een aantal foto's van de rellen en schade:
Er heerst al langere tijd een gespannen sfeer in Philipsburg, nadat politicus Olivier Arrindell drie weken terug was beschoten in een auto. Zijn vrouw kwam daarbij om het leven, Arrindell zelf raakte gewond. Zijn dochter en een partijgenoot die ook in de auto zaten raakten eveneens gewond.
Volgens Arrindell ging het om een politiek gemotiveerde aanslag, maar premier Luc Mercelina zei dat daar vooralsnog geen aanwijzingen voor zijn. Er is inmiddels iemand gearresteerd.
De beschieting van Arrindell staat niet op zichzelf. Een collega-politicus die dezelfde achternaam heeft maar geen familie is, Akeem Arrindell, werd vorige week kort vastgezet en verhoord vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij het kopen van stemmen.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt ondertussen de val van de regering-Mercelina in mei, waarbij een politicus mogelijk tegen betaling zijn steun zou hebben ingetrokken en zo de kabinetsval mogelijk maakte.