Venezolanen in Amsterdam, voor het Centraal Station
NOS Nieuws

Wereldwijde protesten tegen regering-Maduro, oppositieleider laat zich zien

Duizenden Venezolanen zijn vandaag op verschillende plekken in de wereld bijeengekomen om tegen de herverkiezing van de Venezolaanse president Maduro te protesteren. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van de Venezolaanse oppositieleider Maria Corina Machado om de straat op te gaan.

Venezolaanse betogers verzamelden zich onder meer in Australië, Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en Zwitserland. Ook voor het Centraal Station in Amsterdam demonstreerden zo'n honderd mensen.

In verschillende landen werd gedemonstreerd:

  • EPA
    Betogers in Parijs met hun eigen verkiezingsuitslagen
  • EPA
    Ook in Rome gingen betogers de straat op
  • AFP
    De Venezolaanse gemeenschap in het Australische Melbourne betuigde ook steun aan de oppositie
  • AFP
    Demonstratie in Brussel
  • EPA
    In Milaan gaven Venezolanen ook gehoor aan de oproep van de oppositie op de straat op te gaan
  • AFP
    Venezolanen in Barcelona betogen tegen de verkiezingsuitslag

De Venezolanen zetten grote vraagtekens bij de verkiezingsuitslag van 28 juli. Maduro eiste na het sluiten van de stembureaus de verkiezingswinst op, zonder daarvoor sluitend bewijs te leveren. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ging de presidentskandidaat van de oppositie, Edmundo González, maandenlang aan kop.

De oppositie beschuldigt de Maduro-regering van verkiezingsfraude en concludeert op basis van resultaten die ze naar eigen zeggen hebben bemachtigd en online hebben gepubliceerd, dat presidentskandidaat González met 67 procent van de stemmen heeft gewonnen.

De VS en een aantal Latijns-Amerikaanse landen hebben de oppositiekandidaat als verkiezingswinnaar erkend. De Europese Unie, de Organisatie van Amerikaanse Staten en tal van andere landen in de regio gaan nog niet zo ver, maar erkennen de winst van Maduro niet en roepen de regering op gedetailleerde verkiezingsresultaten te publiceren.

De Braziliaanse president Lula hintte deze week op het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Ook de Amerikaanse president Biden ziet nieuwe verkiezingen als een van de oplossingen voor de politieke crisis in het land, maar de regering-Maduro wil daar niets van weten.

Repressie neemt toe

Sinds de uitslag neemt de repressie in Venezuela toe: bij het neerslaan van protesten door de oproerpolitie zijn ruim twintig doden gevallen. Volgens mensenrechtenorganisatie Fora Pénal zijn in de eerste tien dagen na de verkiezingsuitslag ten minste 1200 mensen opgepakt. De opgepakte demonstranten en critici van Maduro lopen het risico hoge gevangenisstraffen opgelegd te krijgen.

Aanhangers van de oppositie kwamen in Caracas bijeen voor een toespraak van leider Machado

Ook in de Venezolaanse hoofdstad Caracas kwamen vandaag duizenden aanhangers van de oppositie bijeen om naar een toespraak van oppositieleider Maria Corina Machado te luisteren. In tientallen andere steden in het land gingen betogers ook de straat op.

Machado werd in aanloop van de verkiezingen uitgesloten van deelname en dook na bekendmaking van de verkiezingsuitslag voor haar eigen veiligheid onder. De oppositieleider verschijnt sindsdien zelden in het openbaar vanwege het risico om dan te worden gearresteerd.

In aanloop naar de demonstratie riep Machado op "vastberaden en verenigd" te blijven ondanks de bedreigingen. "Ze proberen ons bang te maken, te verdelen, te verlammen en te demoraliseren. Maar dat zal niet lukken omdat ze volkomen verankerd zijn in leugens en geweld", schrijft ze op X.

Miljoenen het land ontvlucht

Als gevolg van de politieke en economische crisis hebben meer dan zeven miljoen mensen, een kwart van de totale bevolking, het land in de afgelopen jaren verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl