Elon Musk
NOS Nieuws

EU-commissaris stuurde op eigen houtje waarschuwing aan Musk

Thierry Breton, EU-commissaris voor de Interne Markt, had geen toestemming van voorzitter van de Europese Commissie Von Der Leyen voor de waarschuwingsbrief die hij naar Elon Musk stuurde. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat in Brussel bevestigd op een persbijeenkomst.

In de brief waarschuwde Breton Musk om geen gevaarlijke inhoud te verspreiden. Dat deed hij voorafgaand aan het gesprek dat Musk afgelopen nacht had met Trump. Het werd live op X uitgezonden.

Meerdere anonieme EU-ambtenaren melden aan nieuwssite Politico dat een groot deel van de Europese Commissie verrast was dat hij de waarschuwing verstuurde. Er loopt een onderzoek tegen X over het breken van Europese regels. Een Eurocommissaris hoeft in principe geen toestemming te vragen van de voorzitter om een uiting te doen. De waarschuwing van Breton zou echter opgevat kunnen worden als een poging van de EU tot bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen en ligt daarom uiterst gevoelig.

De brief van Breton aan Musk:

De woordvoerder van de Commissie zei vandaag in Brussel dat Breton niet de intentie had om zich te mengen in Amerikaanse politiek en dat de Eurocommissaris "generieke zorgen uitte door de regels uit te leggen waaraan moet worden voldaan volgens de Europese Digital Services Act". Het Europese onderzoek dat loopt naar X gaat onder er onder meer over of het platform genoeg doet om desinformatie te weren. Als het platform misinformatie laat staan in Europa, riskeert het een boete.

Maar de opmerkingen van Breton konden wel degelijk opgevat worden als een waarschuwing, stelden ook journalisten die aanwezig waren in Brussel. Dat bleek ook wel uit de gepikeerde reactie van Musk op de brief van Breton. Hij antwoordde met een meme uit de film Tropic Thunder waarin het personage gespeeld door Tom Cruise roept: "Neem een grote stap terug en neuk letterlijk je eigen gezicht."

Bemoeien

Het campagneteam van Trump was niet onder de indruk van de woorden van Breton. Een woordvoerder stelde dat "de Europese Unie zich met zijn eigen zaken moet bemoeien in plaats van zich in de verkiezingen in de Verenigde Staten te mengen".

Eerder kreeg X, samen met TikTok en Facebook-moederbedrijf Meta, een waarschuwing van Brussel, omdat het te weinig zou doen tegen desinformatie over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het onderzoek of X genoeg doet om desinformatie en ongewenst materiaal tegen te gaan volgens de Europese wet is nog niet afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl