Het hoofdkantoor van X in San Francisco
NOS Nieuws

Brussel start onderzoek naar X om verspreiding desinformatie

De Europese Commissie gaat onderzoeken of X, het voormalige Twitter, wel genoeg doet tegen de verspreiding van haatberichten, desinformatie en terroristische content. Dat meldt Eurocommissaris Breton. Eerder kreeg X, samen met TikTok en Facebook-moeder Meta, al een waarschuwing van Brussel, omdat het te weinig zou doen tegen desinformatie over de oorlog tussen Israël en Hamas.

X moet als 'zeer groot platform' voldoen aan de Europese Digital Services Act. Die Europese wetgeving bepaalt dat sociale media genoeg moeten doen tegen de verspreiding van ongewenst materiaal. Het is voor het eerst sinds de invoering van die wet vorig jaar dat er een onderzoek wordt ingesteld naar een platform.

De commissie wil nu van X weten hoe het bedrijf van Elon Musk omgaat met de Europese regels. X heeft een week de tijd om te reageren op vragen van Brussel over hun aanpak van crisissituaties en tot het einde van de maand om andere gestelde vragen te beantwoorden. Op basis van de antwoorden van X kijkt de commissie naar verdere stappen. Reageert het Amerikaanse bedrijf niet op de vragen van de EU, dan dreigen er boetes.

Hamas-accounts

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas is er op sociale media veel meer nepnieuws verschenen, vooral op X, zeggen onderzoekers. Gisteren zei X-topvrouw Yaccarino dat het platform honderden accounts heeft verwijderd die in verband worden gebracht met Hamas.

Bij Twitter zijn sinds de overname door Elon Musk veel medewerkers ontslagen, onder wie veel moderators die toezicht hielden op de berichten op het platform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl