Mensen zoeken in het puin naar overlevenden in Gaza, gemaakt op 11 oktober
NOS NieuwsAangepast

Dit waren gisteren de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël

Na de grootschalige aanval van Hamas op het zuiden van Israël van zaterdag is het nog altijd zeer onrustig in Israël en de Palestijnse gebieden. De gebeurtenissen van donderdag zijn hieronder samengevat. Dit artikel is bijgewerkt tot 23.00 uur.

De ontwikkelingen van donderdag

Israël heeft bekendgemaakt een grondoffensief voor te bereiden in Gaza. Het leger wacht nog op groen licht van de woensdag gevormde noodregering. "Het is de eerste keer dat het Israëlische leger dit duidelijk zegt", vertelt correspondent Nasrah Habiballah, "maar op welke termijn dit moet gaan gebeuren, is nog onduidelijk."

Israëlische soldaten vuren een houwitser af in de buurt van de grens met Gaza
  • Israël werd 's nachts voor het eerst sinds de oorlog niet bestookt door Hamas, maar in de ochtend werden toch weer raketten afgevuurd op het zuiden en midden van Israël. Het is niet duidelijk of daar slachtoffers bij zijn gevallen.
  • De aanvallen van Israël op de Gazastrook gingen in de nacht wel door. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid kwamen er binnen een uur zeker 51 mensen om het leven.
Lichamen uit puin gehaald na luchtaanvallen op Gaza
  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bracht een bezoek aan Israël voor een ontmoeting met onder onder anderen premier Netanyahu. Ook zei hij dat hij schokkende foto's en video's te zien kreeg die gemaakt zijn na de aanval van Hamas.
  • Daarnaast ontmoette Blinken jonge Israëliërs die de aanslag van Hamas op een festivalterrein, afgelopen zaterdag, overleefden.
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontmoet festival-overlevende
  • Syrische staatsmedia meldden dat door een Israëlische luchtaanval de internationale luchthavens van Damascus en Aleppo beschadigd waren geraakt. De twee vliegvelden zijn tijdelijk gesloten. Volgens staatspersbureau SANA raakte niemand gewond bij het bombardement.
  • De Israëlische minister van Energie zegt dat de Gazastrook pas weer stroom, water en brandstof krijgt als Hamas de Israëlische gijzelaars heeft vrijgelaten. Yisrael Katz schrijft op X dat tot die tijd "geen elektrische schakelaar zal worden omgezet, geen waterkraan zal worden geopend en geen tankwagen zal worden toegelaten".
  • Het Internationale Rode Kruis vreest voor een humanitaire ramp in Gaza. Het gebied is door Israël afgesloten van de buitenwereld, waardoor er aan bijna alles een tekort ontstaat. "Zonder elektriciteit lopen ziekenhuizen het risico in mortuaria te veranderen", schrijft de organisatie.
Een kind wordt naar een ziekenhuis in Gaza gedragen, gemaakt op 11 oktober
  • Opiniepeilingen in Israël wijzen op grote onvrede onder de bevolking na de bloedige aanval van Hamas. In een onderzoek waarover de Jeruzalem Post schrijft, geeft 86 procent van de ondervraagden aan dat de aanval mogelijk was door falend overheidsbeleid.
  • Vandaag erkende de hoogste commandant van het Israëlische leger Herzi Halevi inderdaad dat de autoriteiten tekort zijn geschoten om de aanval te voorkomen. "We zijn verantwoordelijk voor de verdediging van het land en de inwoners, maar zaterdagmorgen hebben we dat niet waargemaakt", zei generaal Halevi. Hij gaf geen details, maar volgens Israëlische media waren Halevi en andere hoge officieren de avond voor de verwoestende aanval van Hamas op de hoogte dat er mogelijk iets aan de hand was. In de nacht van vrijdag op zaterdag zouden telefoongesprekken zijn gevoerd tussen de veiligheidsdienst, de militaire inlichtingendienst en het zuidelijk commando, vanwege aanwijzingen over ongewone activiteiten in de Gazastrook. Uit het overleg werd de conclusie getrokken dat het waarschijnlijk om een oefening ging. Het leger beoordeelde de situatie dus niet als alarmerend en besloot geen alarm te slaan of extra troepen te sturen naar het grensgebied met Gaza.

Bekijk hier de verklaring van Halevi:

Israëlische legercommandant erkent: 'We hebben gefaald'
  • De drie Nederlandse Joodse scholen hebben na overleg besloten morgen niet open te gaan. De scholen Rosj Pina, Maimonides en Cheider, alle drie gevestigd in Amsterdam, zeggen in Het Parool de beslissing genomen te hebben "met de veiligheid van de kinderen en het personeel als hoogste prioriteit, en met de intentie om geen enkel risico te nemen".
  • De oproep van Hamas aan moslims overal ter wereld om morgen te protesteren om de Palestijnen te steunen is voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen. Het huidige dreigingsniveau staat op 'aanzienlijk', wat betekent dat een terroristische aanslag in Nederland voorstelbaar is.
  • De Dam in Amsterdam stond vanmiddag bijna helemaal vol bij een manifestatie voor Israël. Volgens de gemeente waren er enkele duizenden mensen. Veel deelnemers hadden borden bij zich met daarop foto's van mensen die gegijzeld zijn door Hamas. Ook waren enkele tientallen politieagenten aanwezig. De manifestatie verliep rustig.
  • In Den Haag hebben tientallen mensen een vreedzaam protest gehouden als steun voor de Palestijnen. Daarbij hebben ze ook een Palestijnse vlag neergelegd voor de Palestijnse Missie, die de facto opereert als de ambassade voor Palestijnse gebieden.
Foto's op de Dam vandaag van mensen die gegijzeld zijn door Hamas
  • De politie in Parijs heeft traangas en waterkanonnen ingezet bij een steunbetuigingsdemonstratie voor de Palestijnen. Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken had de betoging, en daarbij alle pro-Palestijnse protesten, verboden, omdat ze tot "opruiing" zouden leiden". Ondanks het verbod waren honderden demonstranten in de hoofdstad.
  • De Duitse bondskanselier Scholz zei in de Bondsdag dat Duitsland pal achter Israël staat in de oorlog met Hamas. Volgens Scholz werkt Duitsland samen met Israël om zo snel mogelijk de gijzelaars vrij te krijgen. "We vrezen dat Hamas ze de komende weken als menselijk schild zal gebruiken":
Bondskanselier Scholz: 'Duitsland staat aan de zijde van Israël'
  • In Tel Aviv is de tweede repatriëringsvlucht opgestegen naar Eindhoven Airport. Woensdag kwamen 199 passagiers met een toestel van Defensie aan op Eindhoven Airport. Hoeveel mensen er nu aan boord zijn, is niet bekendgemaakt.
  • Ook vrijdag stuurt Defensie een toestel naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen. Eerder stonden op die dag twee vluchten gepland, maar de tweede vlucht is vanwege de "operationele planning" niet mogelijk, meldt Defensie.

Beelden van de passagiers van de eerste vlucht die gisteravond aankwam:

'Het is wel dubbel: mensen daar achterlaten is best moeilijk'

De slachtoffers

  • In Israël zijn nu 1300 doden geteld na de aanvallen van Hamas op zaterdag, melden Israëlische media. Het aantal gewonden ligt rond de 3300.
  • Als gevolg van Israëlische luchtaanvallen zijn inmiddels 1537 mensen omgekomen in Gaza, melden de plaatselijke autoriteiten. Het aantal gewonden is opgelopen tot 6612. Onder de doden zouden 500 kinderen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl