Al dagen valt een regen aan bommen op Gaza: 'We worden collectief gestraft'
Eliane Lamper
redacteur Online
Eliane Lamper
redacteur Online
Voor de zesde dag op rij vuurt het Israëlische leger raketten af op Gaza. Intussen bereidt het leger ook een grondoffensief voor. De angst onder de inwoners van het gebied is groot. Voedsel, water en brandstof raken op, terwijl de honderdduizenden Palestijnen geen plek hebben om veilig te schuilen.
"Elke dag zou onze laatste kunnen zijn", zegt Abeer al-Abyad (36) telefonisch tegen de NOS. Samen met haar man en vier kinderen woont ze vlak bij het centrum van Gaza-stad, waar de verwoesting groot is. Ze is net bevallen van haar jongste kind.
In haar leven maakte al-Abyad meerdere oorlogen en aanvallen mee. "Nooit eerder was het zo onveilig en werd er zoveel schade aangericht", zegt ze vanuit haar appartement, waar ze sinds het weekend opgesloten zit. Ze durft de straat niet op, uit angst om geraakt te worden.
Het Israëlische leger laat een regen van bommen neerdalen op het kleine stukje land. Deze aanvallen zijn slechts het begin, beloofde premier Netanyahu maandag na de dodelijke terreuraanvallen van Hamas in het weekend. Ook moskeeën en wooncomplexen worden geraakt, is te zien op beelden.
'Collectieve afstraffing'
Door het geweld zijn zeker 1400 Palestijnen om het leven gekomen. Duizenden mensen zijn gewond geraakt. Het gebied is volledig afgesloten door Israël, waardoor er ook geen hulp en goederen meer binnenkomen. Sinds gisteren is de elektriciteit volledig uitgevallen. Het Rode Kruis waarschuwt dat ziekenhuizen in Gaza door het stroomtekort "veranderen in mortuaria".
Een "collectieve afstraffing" door Israël, zo noemt al-Abyad de reactie van Israël op Gaza. "Twee miljoen mensen worden aangevallen in Gaza, maar de Palestijnen worden genegeerd", zegt ze. "Mijn kinderen zijn letterlijk ziek geworden van de angst. Ze vragen me steeds wanneer de bommen stoppen."
Mensen in Gaza haalden vanochtend lichamen uit het puin na een nieuwe luchtaanval:
De Verenigde Naties en hulporganisaties roepen Israël op de hermetische blokkade te stoppen. Vooralsnog wordt daar geen gehoor aan gegeven. Door Hamas werden zo'n 100 tot 150 mensen uit Israël ontvoerd. Zolang zij niet terugkeren "zal er geen schakelaar aangezet en geen waterkraan geopend worden", schrijft de Israëlische minister van Energie op X.
Het volledig afsluiten van een gebied met burgers is een oorlogsmisdaad volgens het internationaal recht. "Het beroven van de bevolking in een bezet gebied van voedsel en elektriciteit is een collectieve bestraffing, wat een oorlogsmisdaad is", aldus Human Rights Watch. Daar voegde de VN aan toe dat ook het aanvallen van burgerdoelen hieronder valt.
Palestijnen zitten vast
Manar Alzrainy (32) uit Gaza probeert tevergeefs in contact te komen met haar familie, die in Deir al-Balah wonen. Gisteren sprak ze haar moeder, zes zusjes en broertje voor het laatst. Een maand geleden verhuisde ze uit de Gazastrook naar Londen voor een baan als docent. "Dat mijn familie elk moment iets kan overkomen, is een marteling."
De inwoners van Gaza kregen maandag de boodschap dat ze een veilig heenkomen moeten zoeken, maar de Palestijnen in het gebied zitten vast in wat de grootste openluchtgevangenis ter wereld wordt genoemd. "Mijn familie kan nergens heen", zegt Alzrainy. De grensovergangen naar Israël en Egypte zijn gesloten.
Bijna 350.000 mensen zijn inmiddels ontheemd geraakt. In de hoop om de bombardementen te ontlopen zoeken mensen onderdak bij familie of in een noodopvang van de VN. Maar ook daar zijn ze mogelijk niet veilig. Deze week werden ook meerdere gebouwen van de VN geraakt.
Palestijnen leefden al in erbarmelijke omstandigheden. In het dichtbevolkte stukje land is een structureel tekort aan levensmiddelen. Een groot deel van de bevolking leeft in armoede en heeft geen werk. "In Gaza hebben mensen geen enkel perspectief of zelfbeschikkingsrecht over hun leven", zegt Alzrainy.
'Wachten op nieuwe doden'
Intussen raken de batterijen van de telefoons leeg en is er bijna geen internetverbinding, waardoor contact met de buitenwereld steeds moeilijker wordt. "Niemand kan zijn huis uit en journalisten kunnen de straat maar moeilijk op", zegt al-Abyad. Daardoor is er ook een gebrek aan informatie en beelden dat uit het gebied naar buiten komt.
Inwoners vrezen dat er de komende dagen een bloedbad aangericht zal worden, zonder dat de wereld daar getuige van zal zijn. Israëlische troepen maken zich klaar om op de grond het gebied binnen te gaan, al is het nog niet duidelijk of het ook zover zal komen.
"We weten niet wat er op ons af gaat komen", zegt al-Abyad. "We hebben nog water en voedsel voor twee dagen. Het is wachten op het moment dat weer een geliefde wordt gedood, of het bericht dat ook ons appartement gebombardeerd zal worden."