Trump deed via zijn telefoon mee aan het gesprek
NOS NieuwsAangepast

'Interview' van Elon Musk met Trump geplaagd door technische problemen

Het interview van techmiljardair en X-eigenaar Elon Musk met presidentskandidaat Donald Trump is vannacht veel later begonnen dan de bedoeling was. Technische problemen waren de oorzaak; volgens Musk ging het om een cyberaanval.

Voorafgaand was er veel te doen over het gesprek tussen Trump en Musk, die een uitgesproken aanhanger is van Trump. De EU had Musk gewaarschuwd om geen gevaarlijke inhoud te verspreiden via zijn uitzending. Musk reageerde hierop met een plaatje en de tekst: 'Neem een grote stap terug en letterlijk: fuck your own face!'.

Trump plaatste op zijn X-account gedurende de dag verwijzingen naar het aanstaande interview. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat de Republikein weer actief was op het platform. In januari 2021 werd Trump door Twitter verbannen, omdat hij niet genoeg afstand had genomen van de gewelddadige menigte die een paar dagen eerder het Capitool had bestormd.

Na de overname van Twitter door Musk werd het account geheractiveerd, maar intussen startte Trump ook zijn eigen berichtenplatform: Truth Social. Naast X is Musk ook eigenaar van ruimtevaartbedrijf SpaceX en autofabrikant Tesla.

Wachtmuziekje

Het gesprek, dat alleen te beluisteren was en niet te zien, moest beginnen om 02.00 uur Nederlandse tijd. Toen het zo ver was, viel er alleen een wachtmuziekje te horen. Daarnaast kregen veel gebruikers een foutmelding. De rest van het berichtenplatform werkte overigens zonder problemen.

Veel gebruikers kregen een foutmelding

Enige tijd bleef het stil, totdat Musk via een bericht meldde dat zijn platform het slachtoffer zou zijn geweest van een zogenoemde DDoS-aanval. Bij zo'n aanval wordt een website bestookt met heel veel internetverkeer, waardoor deze dat niet aankan en daardoor slecht bereikbaar is of zelfs helemaal niet werkt.

Aan deze lezing wordt wel getwijfeld, een bron bij X zegt tegen The Verge dat er geen sprake was van een aanval en een ander vulde aan dat Musk hier vrijwel zeker over loog. Bovendien werkte de rest van het platform wel goed.

Uiteindelijk ging het gesprek bijna drie kwartier later dan gepland alsnog van start. Heel spannend werd het niet: de twee waren het vooral met elkaar eens in de twee uur durende uitzending.

Het duo sprak ook over de mislukte moordaanslag op Trump. "Als ik mijn hoofd niet had gedraaid, zou ik nu niet met je praten. Hoe graag ik je ook mag", zei Trump tegen Musk.

Verder zei de oud-president een raketschild te willen bouwen voor de Verenigde Staten, vergelijkbaar met het Iron Dome van Israël.

Het ging nog kort even over de Europese Unie. "Ik ken de EU heel goed", zei Trump. "Wij beschermen ze, via de NAVO. Ze zijn slecht. Niet zo slecht als China, maar ze zijn slecht."

Het is niet voor het eerst dat Musks platform problemen heeft tijdens een soortgelijke uitzending. Vorig jaar, toen Musk de Republikeinse kandidaat Ron DeSantis interviewde, ging het ook al mis. Die storing toen kwam volgens Musks biograaf doordat Musk eigenhandig servers verhuisde naar een goedkopere locatie, ondanks waarschuwingen van zijn technische mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl