Tour Femmes-blog
Tour Femmes
NOS WielrennenAangepast

Kool boekt Nederlands succes in Tour • Wiebes in tranen na problemen in sprint

Dit is ons liveblog over de Tour de France Femmes:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Druk op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dit was 'm dan. De eerste dag van de Tour de France Femmes. Charlotte Kool kan haar geluk niet op en start morgen in de gele trui. Dan worden er overigens twee etappes verreden, weer allebei in Nederland.

Eerst is er om 09.50 uur al een etappe van Dordrecht naar Rotterdam. Dan wordt er vermoedelijk weer gesprint om de dagzege. De kans is dus aanwezig dat Kool ook in de derde etappe gewoon nog in het geel kan starten.

Die derde etappe is morgenmiddag al. Om 15.10 uur start een tijdrit van 6,3 kilometer in Rotterdam. Wie er dan in het geel staat, is de vraag.

We hopen jullie morgen weer terug te zien in het blog. Tot dan!

Ploegleider Stam: 'Wiebes is gefrustreerd, maar ongeluk zit in een klein hoekje'

"Er kan van alles gebeuren in zo'n sprint. In een split second kan het misgaan", zei Lorena Wiebes nog voor de start van de eerste etappe van de Tour de France Femmes. Wiebes blijkt met terugwerkende kracht een meestervoorspeller.

De Nederlandse sprintster van SD Worx-Protime had gehoopt op de gele trui in de Tour, maar in de massasprint kwam ze stil te staan door een kapotte derailleur (schakelmechanisme).

Na de ruim 123 kilometer lange eerste etappe van de Tour wil Wiebes de pers nog even niet te woord staan. Ze is te teleurgesteld, zo weet haar ploegleider Danny Stam.

"Ze is ook gefrustreerd. Maar dit kan gebeuren in zulke hectische sprints. Het ongeluk zit een klein hoekje. Er is iemand tegen haar derailleur aangereden en die was helemaal weg, dan kan je niet meer sprinten."

Bolletjestrui om de schouders van Tonetti: 'Ik ga hem waarschijnlijk niet lang houden'

Cristina Tonetti kan het niet geloven. Zij pakte maandag de eerste bolletjestrui in de Tour de France Femmes. "Ik kan het niet geloven, maar ik ga hem zeker niet houden tot het einde. Ik ben geen klimmer

Bolletjestrui om de schouders van Tonetti: 'Ik ga hem waarschijnlijk niet lang houden'

Kool heeft spierpijn van het lachen na ontvangen gele trui: 'Was hier hele tijd mee bezig'

Kool heeft spierpijn van het lachen na ontvangen gele trui: 'Was hier hele tijd mee bezig'

Ploegleider Wiebes: 'Ze is enorm teleurgesteld, maar ongeval zit in klein hoekje'

Ploegleider Wiebes: 'Ze is enorm teleurgesteld, maar ongeval zit in klein hoekje'

Vollering na eerste Tour-etappe: 'Enorm zonde voor Wiebes'

Vollering na eerste Tour-etappe: 'Enorm zonde voor Wiebes'

Kool droomde al heel lang van gele trui: 'Bijzonder dat het op zijn plek valt'

Kool valt even stil na winnen gele trui: 'Bijzonder dat het op zijn plek valt nu'

Wiebes in tranen over de streep

Wiebes komt in tranen over de streep. Ze toont haar fiets, waar de ketting er volledig vanaf ligt.

  • NOS
    Wiebes kan tranen niet bedwingen
  • NOS
    De ketting van Wiebes' fiets

Terugkijken | Kijk hier naar de winnende sprint van Kool

Kool wint massasprint eerste Tour-etappe in Den Haag

Kool pakt voor het eerst sinds Ladies Tour de leiderstrui

Voor het eerst sinds de Ladies Tour in 2023 pakt Charlotte Kool de leiderstrui in een grote wedstrijd. Destijds heeft de Nederlandse sprintster twee dagen in die trui kunnen rijden. Gaat dat nu wat langer lukken, of wordt de trui morgen al afgepakt in korte tweede etappe, of in de tijdrit?

Wat gebeurde er met Wiebes?

Wat gebeurde er met Lorena Wiebes? Ze viel halverwege de sprint stil. Ze had problemen met haar derailleur.

Wiebes (rechts) valt stil

FINISH | Kool pakt de ritzege en het geel!

Wauw, wat een verrassing. Charlotte Kool pakt de eerste etappe. Wiebes valt stil in de sprint en kan niet meesprinten. Het lijkt alsof ze problemen heeft en daar profiteert Kool uitstekend van. Ze is veruit de snelste in de sprint.

Marianne Vos wordt vijfde en Mylène de Zoete pakt in haar eigen achtertuin een knappe zevende plaats.

Kool wint

Nog 2,5 km | Geen echte bochten meer

Het is nu nog 2,5 kilometer recht op de streep af. Er is nog een heel klein bochtje, vlak voor de finish. Maar vanaf nu is het oogkleppen op en gaan voor de sprintsters.

Nog 6 km | Wie gaat er met Tonetti het podium op?

We weten dat Tonetti vandaag al het podium gaat betreden. Zij ontvangt de bolletjestrui. Marianne Vos heeft de eerste gooi gedaan naar de groene trui en Wiebes wil heel graag die gele trui. Wie zien we straks op het podium? Er zijn nog zes kilometers te fietsen.

Het peloton fietst breeduit over de weg.

Wie gaat er straks het podium op?

Nog 13 km | De spanning stijgt

Nog iets meer dan tien kilometer is er te fietsen. De eerste sprinttreintjes zijn al een tijdje gevormd. Wiebes, maar ook Charlotte Kool en Marianne Vos zullen zich ongetwijfeld gaan mengen in de eindsprint zometeen.

Wie gaat er met het eerste geel vandoor?

Nog 20 km | Zo ziet de finish eruit

Zo ziet de finish in Den Haag eruit. Dit is de streep waar Lorena Wiebes straks als eerste haar handen in de lucht wil steken. Daarvoor moet ze wel ongeschonden door een bochtje zien te komen, honderd meter voor de finish.

De finish in Den Haag

Nog 25 km | Faulkner in de problemen

Kristen Faulkner, winnares van twee keer olympisch goud (op de weg en op de baan), zit even in de problemen. Ze rijdt nu op een halve minuut achterstand ten opzichte van het peloton.

Kristen Faulkner

Nog 31 km | Vanavond een terugblik in de Avondetappe

Nog een kilometer of dertig en dan weten we wie deze etappe op haar naam gaat schrijven. Maar dan is het nog zeker niet voorbij vandaag. Vanaf 22.15 uur neemt presentator Jeroen Stomphorst samen met Harrie Lavreysen, Roxane Knetemann en Marcel Kittel de dag door.

Dat kun je allemaal meebeleven op NPO 1.

Nog 38 km | Vos wint tussensprint

Marianne Vos wint de eerste tussensprint in deze Tour de France Femmes. De Nederlandse lijkt haar zinnen dus wel te hebben gezet op de groene trui. Zien we haar straks ook meesprinten in de Kijkduin?

Vos pakt de volledige 25 punten, voor de Australische Ruby Roseman-Gannon (20 punten), de Belgische Marthe Truyen (17 punten), De Britse Anna Henderson (15 punten) en Fem van Empel (13 punten)

Lorena Wiebes focust zich volledig op de massasprint over een kilometer of 40.

Vos wint de eerste tussensprint

Nog 39 km | De Zoete wordt aangemoedigd

Mylène de Zoete wordt in haar eigen omgeving flink aangemoedigd, dat blijkt ook wel met de teksten op de weg.

Mylene de Zoete

Nog 44 km | Bijna sprinten

We gaan bijna sprinten. Over 6 kilometer wacht een tussensprintje. Gaan we dan al de grote sprintkanonnen in actie zien, of houden zij zich schuil tot aan de massasprint bij de finishstreep?

Nog 50 km | 'Leuk dat ze langskomen, er gebeurt hier niet zoveel'

In de Haagse Schilderswijk, aan de Vaillantlaan, zijn ze blij dat er vandaag gekoerst wordt in Den Haag, zo ziet onze redacteur ter plaatse. "Het is mooi dat ze hier door de buurt komen, er gebeurt hier niet zoveel, weet u", zeggen twee mannen en een vrouw die langs de kant wachten op de wielrensters.

Met wielrennen hebben ze zelf overigens niks. "Maar het is wel leuk voor de buurt, een soort Koningsdag."

Deze mensen wachten op de koers

Nog 59 km | Iedereen weer bij elkaar

De aanval van Tonetti zit er ook meteen op. Ze heeft behaald wat ze wilde: de bergtrui. We zien achterin ook dat Realini en andere gevallen rensters weer zijn aangesloten bij het peloton. Iedereen is dus weer bij elkaar.

Het peloton stevent nu af op de eerste tussensprint van deze Tour de France Femmes. Over zo'n 20 kilometer op de Groeneweg.

Nog 61 km | Tonetti kaapt bergtrui weg voor andere rensters

De Italiaanse Cristina Tonetti heeft het voor elkaar. Haar aanval heeft het gehaald tot aan de top van de Maasdeltatunnel en pakt zo de bollentrui. Die mag ze tot zeker woensdagavond dragen, dat heeft ze toch mooi voor elkaar gekregen.

De andere rensters in het peloton hebben zich mooi in de luren laten leggen door deze Italiaanse.

Tonetti pakt de bergtrui

Nog 68 km | Spanning bij de Maasdeltatunnel

Bij de Maasdeltatunnel wachten de mensen gespannen op wie er zo als eerste bovenkomt en dus de bollentrui pakt. Het zou maar zo de Italiaanse Tonetti kunnen zijn, want zij heeft een minuut voorsprong op het peloton.

Maasdeltatunnel sprint om bollentrui

Nog 70 km | Valpartij op de brug

Richting de Maasdeltatunnel gaat het hard mis op een brug. Er is een flinke valpartij in het peloton. Er ligt zeker een tiental renners op de grond.

We zien daarbij de Italiaanse Gaia Realini, maar ook de Nederlandse Fem van Empel en de Britse Elizabeth Deignan en de Australische Grace Brown.

Realini moest wachten op een nieuwe fiets en heeft nu al zo'n twee minuten achterstand op het peloton.

Valpartij op de brug

Nog 73 km | Achtervolgers in aantocht

Tonetti heeft in een paar kilometers toch al zo'n 50 seconden voorsprong bij elkaar kunnen fietsen. Achter haar volgen nu twee rensters die graag bij haar zouden aansluiten.

Weer is daar Iurani Blanco, maar ook Tonetti's landgenote Giorgia Vettorello probeert het.

Nog 78 km | Een nieuwe aanval

Een nieuwe aanval. Nu is het de Italiaanse Cristina Tonetti die probeert weg te komen van het peloton. De vraag is alleen of de grote groep rensters haar weg laat rijden, aangezien de sprint om de bollentrui steeds dichterbij komt.

Cristina Tonetti

Nog 86 km | Onderweg naar de Maasdeltatunnel

We zijn onderweg naar de Maasdeltatunnel. De plek waar vandaag de bolletjestrui wordt vergeven. De rensters dalen in de tunnel naar zo'n 26 meter onder NAP en na een 'klim' van 1 kilometer à 3,2 procent om de tunnel weer uit te komen, is de eerste bergkoningin van deze Tour bekend.

Gaat de trui inderdaad naar Lucinda Brand? Of wordt de Nederlandse afgetroefd door iemand anders?

Nog 98 km | Die aanval duurde niet lang

Nou, we hebben wat actie gezien. Maar daar blijft het even bij. De aanval van de drie heeft niet lang geduurd. Masetti, Blanco en Skalniak-Sojka worden weer ingerekend door het peloton.

Nog 104 km | De eerste aanval!

Daar is de eerste aanval. We zijn ongeveer twintig kilometer onderweg en de eerste rensters proberen weg te komen.

Het gaat om de Italiaanse Gaia Masetti, de Spaanse Iurani Blanco en de Poolse Agnieszka Skalniak-Sojka.

Ondertussen zien we ook dat de Oezbeekse rensters Madina Kakhorova en Asal Rizaeva het al heel lastig krijgen, zij worden gelost uit het peloton.

De eerste kopgroep

Nog 111 km | Bijna de hele top is er, maar Kopecky niet

Bijna alle toprensters staan aan de start van de Tour de France. Demi Vollering, Lorena Wiebes, Katarzyna Niewiadoma, Elia Longo Borghini, noem ze maar op. Lotte Kopecky is er niet. De Belgische reed gister nog op de Olympische Spelen in Parijs. Dat zij er niet bij is, is best jammer, vindt haar ploeggenote Vollering.

Vollering had Kopecky er graag bij gehad: 'Maar ook hele sterke ploeg zonder haar'

Nog 123 km | We zijn begonnen!

We zijn begonnen! Nu zijn de rensters officieel in gang geschoten. De eerste van de vier Nederlandse etappes is van start. Wie komt er straks als eerste over de streep in Den Haag?

We zijn van start

Een van de mooiste kastelen van de Tour is zojuist voorbij gekomen

Je kent ze wel, de prachtige kastelen die altijd worden getoond tijdens de Tour de France. Nou, een van de mooiste kastelen kwam zojuist al voorbij. Dat zullen ze bij Sparta wel beamen.

Het Kasteel

Eerste valpartij, al voor de start

We zijn nog niet eens begonnen aan de koers en we hebben de eerste valpartij al gezien. Enkele rensters van Lotto-Dstny (Thalita de Jong) en Fenix-Deceuninck (Puck Pieterse en Yara Kastelijn) liggen al op de grond. Zij hebben het voordeel dat het geen grote valpartij is en dat er niet gestart gaat worden voor het peloton weer compleet is.

Er is dus nog niks aan het handje.

Valpartij voor de start

Wiebes hoopt ook te kunnen genieten tijdens Tour in Nederland

Lorena Wiebes gaat vol voor de sprintzege en de gele trui vandaag. "De focus is aan", zegt ze voor de start. Maar de Nederlandse hoopt ook dat ze nog enigszins kan genieten.

Wiebes hoopt ook te kunnen genieten tijdens Tour in Nederland: 'Het wordt wat bijzonders'

We zijn (bijna) begonnen!

We zijn onderweg. Alhoewel. De vrouwen zitten op de fiets, maar nog wel in de neutralisatie. Over een kilometer of 12 gaan we echt fietsen. De koers is nu ook live mee te kijken via deze stream, of NPO 1. Maar het zou ook leuk zijn als je dit blog gewoon blijft volgen.

Lavreysen vanavond in de Avondetappe!

Over medaillewinnaars gesproken, Harrie Lavreysen pakte er drie tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Verstand van fietsen heeft de man uit Luyksgestel dus wel en daarom schuift hij vanavond vanaf 22.15 uur aan in de Avondetappe.

Voor het eerst hebben wij ook een Avondetappe rondom de Tour de France voor vrouwen. Vanavond dus met Lavreysen, maar ook met Roxane Knetemann en Marcel Kittel.

Van zilver op de Spelen naar een Tour in eigen land: 'Omschakelen niet moeilijk'

Marianne Vos pakte op de Olympische Spelen in Parijs zilver tijdens de wegrit. Nu wil ze weer een hele goede Tour de France Femmes rijden. Dat omschakelen is niet heel lastig, zo vertelt ze. "Het is al een prachtig evenement an sich. En nu is de Tour ook nog eens in Nederland, dat geeft het wel extra cachet."

Vos vond omschakelen van Spelen naar Tour niet lastig: 'Zo'n mooi evenement in eigen land'

Pakt Lucinda Brand de bollentrui? 'Dan hoef ik hem pas woensdag af te staan'

Lucinda Brand gaat vandaag vol voor de bollentrui, zo vertelt ze voor de start. De Nederlandse denkt alleen dat ze niet de enige is die dat gaat proberen. "Veel teams zullen een poging wagen. Maar als ik hem pak, dan hoef ik hem pas woensdag na de finish weer af te staan."

Brand hoopt stiekem op bollentrui in de eerste Touretappe: 'Voor veel ploegen een doel'

Van Anrooij als klassementsrijder in de Tour: 'Dat vind ik wel spannend, ben heel benieuwd'

Van Anrooij als klassementsrijder in de Tour: 'Dat vind ik wel spannend, ben heel benieuwd'

Bezoekers wordt gevraagd goed op zichzelf te letten

De gemeente Den Haag vraagt bezoekers van de Tour de France Femmes goed op zichzelf te letten. Dit in verband met de hitte van vandaag, zo meldt Omroep West. De gemeente vraagt de bezoekers om voldoende water te drinken, hun hoofd te bedekken, zich licht te kleden, zich in te smeren en niet te lang in de zon te staan.

De gemeente neemt ook maatregelen. Op drukke plekken, zoals de finish, zijn extra watertappunten en worden flesjes water uitgedeeld.

Het wordt warm in Rotterdam en Den Haag vandaag

Pieterse ziet Tour als 'tussendoortje'

Ze is de teleurstelling van de Olympische Spelen alweer te boven: "mentaal gaat het goed" en ze kijkt eigenlijk alweer uit naar het WK mountainbiken "dat staat voor de deur". Maar eerst start Puck Pieterse vandaag aan de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eigenlijk een 'tussendoortje' zoals ze het zelf noemt.

Pieterse neemt de Tour de France als 'tussendoortje': 'WK mountainbiken komt eraan hè'

Olympisch medaillewinnares aan de start

Nog geen dag geleden streed de Poolse Daria Pikulik nog in Parijs voor het zilver op de omnium tijdens de Olympische Spelen, maar vandaag staat ze alweer aan de start van de Tour de France Femmes. Iets wat de Belgische toprijdster Lotte Kopecky niet doet.

Pikulik is niet de enige die meteen de oversteek maakt vanuit Parijs naar Rotterdam. Ook de Canadese Maggie Coles-Lyster doet dat. Zij werd zondag negende tijdens de omnium.

Pikulik pakte nog geen 24 uur geleden zilver in Parijs, nu aan de start in Rotterdam

Kool kijkt uit naar hele bijzondere dag: 'Al heel lang bezig met gele trui van vandaag'

Kool kijkt uit naar hele bijzondere dag: 'Al heel lang bezig met gele trui van vandaag'

De Zoete fietst door haar eigen achtertuin

Niet alleen voor Lorena Wiebes en Demi Vollering is dit een prachtige dag, maar ook voor Mylène de Zoete uit Naaldwijk. De wielrenster van de Duitse ploeg Ceratizit-WNT fietst vandaag namelijk door haar eigen achtertuin.

Figuurlijk dan. De zoete rijdt vandaag mee in de Tour de France Femmes over het parcours dat van Rotterdam, via Maassluis naar de Kijkduin loopt. "Een tour die je in je eigen regio mag fietsen, dat is wel heel gaaf", zegt de wielrenster tegenover Omroep West.

Ze kent de wegen op haar duimpje, vertelt ze. "Ik rijd ze niet altijd in deze volgorde, maar de wegen ken ik goed. Het helpt natuurlijk altijd."

Wat ook helpt is dat haar familie en vrienden nu de kans hebben om haar van dichtbij te steunen. "Hopelijk geeft mij dat extra vleugels, dat je extra hard gaat. Ik denk dat het wel een bijzonder gevoel geeft."

De Zoete rijdt eerste etappe Tour door eigen achtertuin: 'Iedereen is heel enthousiast'

Thuisfavorieten over start in Rotterdam: 'Specialer kan niet'

Favoriet voor de eindzege is Demi Vollering uit Pijnacker. Zij kijkt enorm uit naar de start van de Tour in Rotterdam. Maar dat doet zij niet alleen, ook Lorena Wiebes kan niet wachten op het eerste startsingaal. Voor de winst in de eerste etappe is Lorena Wiebes namelijk een grote kanshebber.

Thuisfavorieten over start Tour de France Femmes in Rotterdam: 'Specialer kan niet'

Vier etappes op Nederlandse bodem en finish op de Alpe d'Huez

Deze Tour de France Femmes kent een hoog Nederlands gehalte. Vier van de acht etappes gaan door ons land en de finish is op de 'Nederlandse berg' de Alpe d'Huez.

Vier etappes op Nederlandse bodem en finish op de Alpe d'Huez in Tour de France Femmes

Welkom!

Vandaag geen schilderachtig Frans kasteeltje of toch maar weer de Eiffeltoren, maar de Coolsingel en de Schilderswijk. Voor het eerst sinds de Tourstart voor de mannen van 2015 in Utrecht wordt er weer gestreden om de eerste gele trui op Nederlandse bodem, dit keer door de vrouwen. Topsprinter Lorena Wiebes is favoriet voor de eerste gele trui, want op papier is zij de sterkste in de massasprint.

De eerste twee edities van de Tour de France Femmes werden gedomineerd door de Nederlandse vrouwen, met eindzeges voor Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).