Israëlische luchtaanval op school Gaza-Stad, ziekenhuis meldt meer dan 70 doden
Het Israëlische leger heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op een school in Gaza-Stad. Het genoemde aantal slachtoffers dat Palestijnse autoriteiten noemen, loopt uiteen van enkele tientallen tot meer dan honderd. Ook raakten tientallen mensen gewond.
Volgens een woordvoerder van de Gazaanse hulpdiensten bood de school, net als bijna alle scholen in Gaza, onderdak aan Palestijnen die vanwege de oorlog hun huizen zijn ontvlucht. Op het moment van de aanval waren er volgens lokale media zo'n 250 mensen binnen voor het ochtendgebed. De hulpdiensten spreken van een "gruwelijk bloedbad".
Een directeur van een nabijgelegen ziekenhuis zag veel slachtoffers binnenkomen na de aanval. Volgens hem zijn er meer dan zeventig mensen omgekomen. Hij spreekt tegen de BBC van een "catastrofale" situatie, waarbij het artsen niet lukt om alle zwaargewonden te helpen.
Na de aanval hoorde een journalist van Al Jazeera mensen schreeuwen in het brandende gebouw. Doordat Israël de watertoevoer heeft afgesloten, zou de brandweer het vuur niet hebben kunnen blussen om de mensen te bevrijden.
Een ooggetuige beschrijft hoe de aanval ging:
Het Israëlische leger voerde de aanval naar eigen zeggen uit omdat zo'n twintig Hamas-strijders de school en de moskee in het gebouw gebruikten als commandocentrum. Van tevoren zouden "meerdere maatregelen" zijn genomen om het aantal burgerslachtoffers te beperken, "waaronder het gebruik van precisiemunitie en luchtbeelden". Het leger zegt dat het aantal burgerslachtoffers waarover Palestijnse media schrijven, niet overeenkomt met inschattingen van Israël. Daarbij noemt het zelf geen cijfers.
Onderzoeken van journalisten en mensenrechtenorganisaties spreken tegen dat Israël burgerslachtoffers zo veel mogelijk wil voorkomen. Het leger heeft een richtlijn die bepaalt hoeveel burgerdoden bij een aanval acceptabel zijn. Voor elk Hamas-lid zouden enkele tientallen burgers gedood mogen worden.
Israël heeft de schuld voor de vele burgerdoden in Gaza meermaals bij Hamas gelegd, omdat de terroristische organisatie scholen, ziekenhuizen en woningen zou gebruiken als militaire basis. Hoeveel van de omgekomen mensen in de school Hamas-leden of burgers waren, is niet onafhankelijk vast te stellen. In officiële communicatie maakt Hamas geen onderscheid tussen burgers en Hamas-leden bij het melden van doden.
Donderdag maakten de Gazaanse autoriteiten ook al melding van Israëlische aanvallen op twee scholen in Gaza-stad. Daarbij werden achttien mensen gedood. Ook toen stelde het Israëlische leger dat het gebouw dienstdeed als commandocentrum.
Verdere escalatie voorkomen
De aanval komt op het moment dat de VS, Qatar en Egypte opnieuw hebben aangedrongen op een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Dit zou verdere escalatie in het Midden-Oosten moeten voorkomen.
De spanningen in de regio zijn hoogopgelopen nadat vermoedelijk Israël vorige week Hamas-leider Haniyeh ombracht in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran dreigde hierna met een vergeldingsaanval, die tot dusver is uitgebleven.
Ook wordt er met spanning gekeken naar Libanon, waar Israël vorige week een commandant van Hamas-bondgenoot Hezbollah doodde in hoofdstad Beiroet. Hezbollah-leider Nasrallah heeft gezegd dat de beweging hoe dan ook zal terugslaan. "Wat de consequenties ook zullen zijn".
Bemiddelaars hopen aan de onderhandeltafel de angel uit de spanningen te halen. Maar volgens bemiddelaar Egypte laat de aanval van vandaag zien dat Israël niet de politieke wil heeft om de oorlog te stoppen.
Josep Borrell, de buitenlandchef van de EU, heeft de aanval veroordeeld en zegt dat er geen rechtvaardiging is voor "deze bloedbaden". Bemiddelaar Qatar noemt de aanval een "brute misdaad tegen weerloze burgers".