Het pand van de voormalige zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde
NOS Nieuws

Medewerkers krijgen werkstraf voor mishandelingen op zorgboerderij Wedde

Drie medewerkers van een voormalige Groningse zorgboerderij hebben werkstraffen gekregen van ruim 100 uur na diverse mishandelingen van kwetsbare bewoners van de instelling. Op Aurora Borealis in Wedde woonden mensen met een verstandelijke beperking, die door de leiding en het personeel werden mishandeld en vernederd.

Cliënten werden zowel lichamelijk als geestelijk mishandeld, of gestraft als ze iets deden wat het zorgpersoneel niet beviel. Zo werd het hoofd van een cliënt met pindakaas ingesmeerd, waarna een hond hem aflikte. Ook werd een cliënt in een sloot gezet.

Verder werd iemand met zijn hoofd in de wc geduwd en gooiden zorgverleners zand in het bed van een cliënt omdat die de tuin niet goed zou hebben gewied. Daarnaast werd urine over de bewoners van de zorgboerderij gegooid. Tijdens het proces werden nog meer voorbeelden genoemd, zoals het vasttapen van een bewoner aan een loopband die aanstond en het plaatsen van een bewoner onder een druppelende kraan.

Undercover

De misstanden kwamen aan het licht door een undercoveruitzending van journalist Alberto Stegeman. De beelden waren ruim anderhalf jaar geleden voor de politie reden de zorgboerderij binnen te vallen en de deuren per direct te sluiten.

In juli werden twee eigenaren van de zorgboerderij al veroordeeld tot de maximale celstraf van vijf jaar en vier maanden. Ook kregen ze een beroepsverbod voor tien jaar en moeten ze de voormalige bewoners een schadevergoeding betalen.

In deze zaak was het de officier van justitie die de straffen bepaalde. De zaken tegen de drie medewerksters zijn buiten de rechter om afgedaan, omdat zij niet de hoofdverantwoordelijken waren voor de misstanden in de zorgboerderij.

Bedreigingen

Het OM heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de "verregaande gevolgen" die de medewerkers hebben ondervonden nadat de zaak in de openbaarheid was gekomen. Ze kregen onder meer te maken met forse bedreigingen.

Een vierde medewerker moet zich op 10 september nog bij de officier van justitie melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl