Een militair voertuig rijdt in Beiroet over straat na de Israëlische aanval op Hezbollah-commandant Fuad Shukr
NOS Nieuws

Nederlanders in Libanon voelen dagelijks spanning: 'Maar we zijn wel wat gewend'

  • Sona Boker

    Redacteur Binnenland

  • Sona Boker

    Redacteur Binnenland

De oplopende spanningen in het Midden-Oosten zijn ook voor Nederlanders in Libanon dagelijks voelbaar, zeggen ze. In de hoofdstad Beiroet doodde het Israëlische leger afgelopen week Hezbollah-commandant Fuad Shukr, die volgens Israël verantwoordelijk zou zijn voor een raketbeschieting op de door Israël bezette Golanhoogten.

De politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, werd dinsdag gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran. Israël heeft die aanval niet opgeëist, maar ook niet ontkend. Iran, Hamas en Hezbollah in Libanon zijn bondgenoten, en de kans op een steeds breder conflict in de regio doet de onrust in Libanon toenemen.

'Morgen weg'

De Nederlandse Dialla (22), die een maand geleden naar Beiroet kwam, heeft besloten morgen weg te gaan vanwege de huidige situatie. "Een reis van twee maanden was het idee. Ik merk dat er veel angst is onder de mensen. Mijn hele familie was in het ziekenhuis in de buurt van de Israëlische aanval. Zelf was ik daar net een halfuurtje weg."

We hebben geen schuilkelders en blijven niet massaal thuis. Het normale leven gaat door.

Michele Schuddebeurs, woont al ruim dertig jaar in Libanon

Michele Schuddebeurs (60), die al meer dan dertig jaar in Libanon woont, is momenteel in Nederland. Ze ontvangt dagelijks berichten van haar man en vrienden in Beiroet. "Er hangt dagelijks veel negativiteit. Gesprekken gaan over of Iran gaat aanvallen en of Hezbollah en Israël iets van plan zijn. Niemand kan antwoord geven op wat er gaat gebeuren."

Ze woont al jaren in het land en vertelt "heel wat" explosies te hebben meegemaakt. "We zijn wel wat gewend. Voor ons is het geen angst meer. We hebben geen schuilkelders en blijven niet massaal thuis. Het normale leven gaat door."

De 59-jarige Sietske Galama woont net als Schuddebeurs al zo'n dertig jaar in het land. Ze merkt dat de situatie verslechterd is, maar beschouwt dit als een voortzetting van de bestaande ellende in het land.

"Iedereen in Libanon is een beetje klaar met de Israëliërs. De huidige situatie is eigenlijk niets nieuws, want het was voor afgelopen week al zó ellendig. Het land is failliet, de regering functioneert niet, ministeries kunnen hun werk niet meer uitvoeren en er is geen stroom. We zijn er niet echt meer van onder de indruk."

De Nederlandse Courtney Bonneau werkt als fotograaf in Libanon:

  • Eigen archief
    Courtney Bonneau
  • Eigen archief
    Dialla

'Ervan overtuigd dat er iets gaat gebeuren'

Waar in sommige delen van het land nauwelijks iets te merken is van de onrust, is dat in het zuiden wel zo. "In het zuiden is er dagelijks oorlog", zegt Fatma Haddad, die sinds 2010 met haar gezin in Libanon woont. "Ik begin nu angst en spanning te voelen, ondanks dat ik in een veilig deel woon. Hoe bepaal ik wanneer ik het land moet verlaten? En tot wanneer kan mijn zoon hier blijven, die er voor vakantie is?"

"Ik wil niet dat hij het land straks niet meer uit kan. Iedereen in mijn omgeving is ervan overtuigd dat er iets gaat gebeuren. Velen herinneren zich de Israëlisch-Libanese oorlog in 2006 en denken dat het net zo erg kan zijn als toen. Zelf blijf ik de komende dagen dicht bij huis met mijn gezin."

Courtney Bonneau werkt als fotograaf in Libanon. "Het voelt als een uitputtingsoorlog. We raken gewend aan de geluiden van dagelijks overvliegende Israëlische F16's. Mensen blijven dan gewoon op het strand liggen." Toen de Israëlische luchtaanval op Hezbollah-commandant Shukr werd uitgevoerd was ze zelf op het strand. "Plotseling werd het chaotisch. Iedereen verliet het strand om vrienden en geliefden te bellen, dat deed ik zelf ook."

Het valt haar op dat sommige mensen het gebied hebben verlaten na de Israëlische aanval van deze week in Beiroet. Tegelijkertijd ziet ook zij dagelijkse routines doorgaan. "Er vinden concerten en kunstevenementen plaats naast de demonstraties in solidariteit met het Palestijnse volk en de bijna dagelijkse begrafenissen. Dat is de dualiteit van Libanon op dit moment."

Reisadvies

Meerdere landen hebben hun burgers wederom opgeroepen Libanon te verlaten, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken roept mensen al maanden op om het land te verlaten, afgelopen zondag nog met een extra bericht: "Als je veilig kunt vertrekken, doe dat dan nu. De veiligheidssituatie kan snel verslechteren, waardoor het moeilijk kan worden om te vertrekken of hulp te krijgen."

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er op dit moment in Libanon zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl