Uitslag Venezuela niet erkend door Organisatie van Amerikaanse Staten
De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) erkent de verkiezingsuitslag in Venezuela niet. De Venezolaanse kiescommissie riep de zittende president Nicolás Maduro gisteren uit tot winnaar, maar de OAS noemt de uitslag van de stembusgang van zondag onbetrouwbaar.
Volgens de OAS bewijst het handelen van de kiescommissie dat die op de hand van president Maduro is. "De gebeurtenissen bevestigen een gecoördineerde strategie om de integriteit van het verkiezingsproces te ondermijnen."
Vanwege de onvolledige uitslagen die de Venezolaanse kiescommissie heeft gepresenteerd, sluit de OAS nieuwe presidentsverkiezingen niet uit. Die zouden dan onder toezicht van internationale waarnemers moeten plaatsvinden.
Het samenwerkingsverband - dat uit 35 lidstaten bestaat - komt morgen in de Amerikaanse hoofdstad Washington bijeen voor een spoedvergadering om de verkiezingen te bespreken.
De kiescommissie kende Maduro na sluiting van de stemlokalen 51 procent van de stemmen toe, zonder tellingen openbaar te maken. De oppositie zou 44 procent van de stemmen hebben gekregen en vermoedt dat er gefraudeerd is. Oppositieleider María Corina Machado claimde na de uitslag in een toespraak eveneens de overwinning: volgens haar is het overduidelijk dat de gezamenlijke oppositiekandidaat een grote overwinning heeft geboekt.
Veel Latijns-Amerikaanse landen zijn kritisch over de gang van zaken en trekken de overwinning van Maduro in twijfel. Als reactie maakte het land gisteren bekend zijn diplomatieke staf uit zeven landen terug te trekken.
Ook moeten diplomaten uit deze landen - Argentinië, Chili, Costa Rica, Panama, Peru, Uruguay en de Dominicaanse Republiek - hun post in Venezuela "per direct" verlaten, aldus het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Venezolaanse krant El Universal zijn ook vluchten van en naar Panama en de Dominicaanse Republiek vanaf morgenavond 20.00 uur lokale tijd voor onbepaalde tijd opgeschort.
Venezuela stapte in 2017 uit de OAS na toenemende druk van andere Amerikaanse landen om snel verkiezingen te houden en politieke gevangenen vrij te laten. Binnen de organisatie zelf waren al stemmen opgegaan om Venezuela uit de organisatie te zetten. Veertien lidstaten, waaronder de VS, Mexico, Canada en Brazilië, waren toentertijd voor.
- Zonder bewijs voor verkiezingswinst kan Maduro meer druk verwachten
- Protest tegen verkiezingsuitslag Venezuela, Maduro officieel uitgeroepen tot winnaar
- Latijns-Amerikaanse landen willen openheid rond verkiezingsuitslag Venezuela
- Verkiezingen in Venezuela beslissen mogelijk over politieke toekomst Maduro