Reddingswerkers bergen een slachtoffer
NOS NieuwsAangepast

Minstens 93 doden door aardverschuivingen in India, zoektocht naar vermisten

In het zuiden van India zijn minstens 93 mensen omgekomen door aardverschuivingen na zware regenbuien. Reddingswerkers zoeken onder de modder naar vermisten. Er zijn ook zeker honderd gewonden.

In een persconferentie heeft de hoogste minister van de getroffen deelstaat Kerala gezegd dat meer dan 3000 mensen in zijn ondergebracht in opvangkampen. Naar hoeveel vermisten nog wordt gezocht is onduidelijk.

De aardverschuivingen in de zuidelijke deelstaat zijn de dodelijkste sinds 2018. In dat jaar kwamen in het gebied meer dan 400 mensen om het leven.

Aardbevingsgebied in India

Omdat het momenteel het moessonseizoen is, regent het al een tijd hard in Kerala. Daardoor ontstonden vannacht kort na elkaar meerdere modderstromen, die slachtoffers plotseling bedolven onder aarde, rotsen en puin.

Volgens de autoriteiten werden er meerdere thee- en kruidenplantages getroffen, waar arbeiders in tentjes bij hun werkplek sliepen. Aangenomen wordt dat veel slachtoffers zijn meegesleept de Chaliyarrivier in. Er zijn al meerdere lichamen uit het water gehaald.

De aardverschuivingen hebben veel schade aangericht:

Ravage na aardverschuivingen in India

Er is een grote reddingsoperatie opgezet om te zoeken naar slachtoffers. Daarbij is ook de hulp van het leger ingeschakeld: de luchtmacht zet twee helikopters in en de genie heeft een weggespoelde brug vervangen.

Het zoeken naar de slachtoffers verloopt moeilijk door geblokkeerde wegen en de dreiging van verdere modderstromen, omdat het vandaag blijft regenen. Bovendien is het internet uitgevallen in de regio, waardoor coördinatie moeilijker is.

Op de lokale televisie waren beelden te zien van een man die urenlang tevergeefs probeerde zichzelf te bevrijden uit de modderlaag waarin hij tot zijn borst vastzat. Reddingswerkers moesten lang vruchteloos toekijken omdat het te gevaarlijk was hem te helpen, maar uiteindelijk lukte het hem vrij te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl