Inwoners van Marikina in de Filipijnen waden door het hoge water
NOS Nieuws

Dodental aardverschuivingen en overstromingen Filipijnen loopt op

Het dodental in de Filipijnen door zware regenval is opgelopen tot dertien. Ook zijn 600.000 mensen ontheemd geraakt. Door orkaan Gaemi zijn de moessonregens op de eilanden zwaarder dan normaal, met overstromingen en aardverschuivingen als gevolg.

Een krottenwijk in de provincie Batangas raakte gisteren bedolven door een aardverschuiving. Vandaag werden daar de lichamen van een zwangere vrouw en drie kinderen opgegraven. Op een andere plek in die provincie werd een rijstpapverkoper gisteravond geraakt door vallende boom.

Door de overstromingen zijn scholen en overheidsgebouwen gesloten, en zitten mensen thuis vast. Om hun huizen te verlaten, moeten ze door water dat soms tot borsthoogte staat. In de sterke stroming worden koelkasten, meubels en boomstammen meegesleurd, zien journalisten van persbureau AP die in het gebied zijn.

Grote overstromingen in de Filipijnen door orkaan Gaemi

Sommige bewoners van de Filipijnen bellen radiostations om te worden gered van daken of de bovenste etages van huizen. De burgemeester van Malabon probeerde een ongeruste moeder gerust te stellen op radiozender DZRH. "Blijf kalm. We doen alles wat we kunnen. De lokale overheid laat je niet in de steek", zei ze.

Ook de Filipijnse kustwacht krijgt veel noodoproepen van inwoners van de hoofdstad Manilla om te worden gered, zegt een woordvoerder tegen persbureau AP. President Ferdinand Marco jr. heeft de autoriteiten de opdracht gegeven om zo snel mogelijk voedsel en andere hulp te sturen naar afgelegen dorpen op het platteland. "Mensen daar hebben misschien dagenlang niet gegeten", zei hij op televisie.

Bomen omgewaaid

Ondertussen maakt Taiwan zich op voor orkaan Gaemi, die daar vandaag aan land komt. Kantoren, scholen en toeristische attracties zijn gesloten, en vissersboten zijn teruggeroepen van zee.

Het buitenste gedeelte van de orkaan heeft al zware regenval en overstromingen veroorzaakt in grote delen van Taiwan. Ook zijn op veel plekken bomen omgewaaid. Hierbij is ten minste één persoon overleden, en zijn tientallen andere gewond geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl