NOS Wielrennen

Nachtmerriescenario wordt werkelijkheid voor Pieterse: 'Wist dat dit risico er was'

Mountainbikester Puck Pieterse was op weg naar een zilveren medaille bij de Olympische Spelen, totdat een plotse lekke band roet in het eten gooide en ze op de vierde plaats eindigde. "Dit is de eerste keer dat ik lek rijd in een mountainbikewedstrijd."

De nog altijd pas 22-jarige wereldtopper heeft het zichtbaar lastig met haar verlies. "Ik kan het nog niet onder woorden brengen, eigenlijk", zegt ze terwijl ze tegen de tranen vecht. "Misschien komt dat zo nog, maar op dit moment niet."

Pieterse wordt getroost door winnares Ferrand-Prévot

Pieterse wist dat lekrijden een groot risico was op dit parcours, met onder meer een rockgarden - waarbij de mountainbikers over grote rotsen rijden - en verder ook veel losse steentjes. "Ik reed met een extra soort kussen in mijn achterband en daardoor kon ik na de lekke band nog doorrijden."

De Amersfoortse had veertig seconden voorsprong op de nummer drie in de wedstrijd toen ze lekreed. "Ik hoopte dat dat genoeg was om met wat voorsprong de materiaalpost in te duiken, zodat ik na de wielwissel aan kon sluiten bij de rest."

Dat was alleen niet het geval. "En toen moest ik terugkeren. Als de wedstrijd één ronde langer was geweest, had ik denk ik nog tweede kunnen worden. Qua waardes had ik vandaag gewoon zilver moeten halen."

Pieterse bleef er in de slotfase wel in geloven. "Ik kwam steeds dichterbij en je weet dat zij (Haley Batten, tweede, en Jenny Rissveds, derde, red.) ook lek kunnen rijden of vallen. Daar hoop je dan stiekem op, maar ja, dat is niet gebeurd."

"Ik reed verder een prima wedstrijd. Pauline Ferrand-Prévot was wel echt een stukje beter dan ik. Daar kon ik mee leven, dus ik bleef strijden voor plek twee, maar ja."

Na afloop kreeg Pieterse een steunbetuiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Mountainbikester Pieterse getroost door koning Willem-Alexander na mislopen medaille

Na de wedstrijd heeft de KNWU vragen gesteld aan de wedstrijdleiding, omdat Batten geen bidon aannam waar dat wel moest. De Amerikaanse verloor haar medaille niet, maar krijgt wel een boete.

Ferrand-Prévot en Terpstra steunen Pieterse

Winnares Ferrand-Prévot stak Pieterse na de wedstrijd een hart onder de riem. "Puck is een fenomeen", zei de winnares. "Ik hoop dat ze over vier jaar terug kan keren naar de Spelen om een medaille te winnen."

Volgens de Française is dit onderdeel in het proces van volwassen worden. "Misschien kan ze hier iets van leren, het is super leerzaam om niet te winnen. Ze is nog super jong en soms moet je nou eenmaal verliezen."

Anne Terpstra, die negende werd, vertelde dat Pieterse niet de enige was met pech. "Ik heb er meer gezien met een lekke band, dit is deel van onze sport."

Desalniettemin vindt ze het jammer voor haar landgenote. "Ik kan me natuurlijk wel voorstellen dat ze hier goed van baalt."

Advertentie via Ster.nl