President Biden sprak de Amerikaanse bevolking toe vanuit zijn kantoor in het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Biden: 'Mijn ambitie mag het redden van onze democratie niet in de weg staan'

"Het verdedigen van de democratie is belangrijker dan welke titel dan ook", zei president Biden in een toespraak tot de Amerikaanse bevolking waarin hij zijn besluit om zich terug te trekken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen nader toelichtte. "Niets kan het redden van onze democratie in de weg staan, ook niet persoonlijke ambitie."

Zijn aspiratie om eind dit jaar herkozen te worden als president stond de eenheid binnen zijn partij en daarmee de eenheid in het land in de weg, concludeerde Biden afgelopen weekend. "Het stokje doorgeven aan de nieuwe generatie is nu de beste weg voorwaarts. Dat is de beste manier om ons land te verenigen." Volgens de 81-jarige president is het nu tijd "voor nieuwe stemmen, frisse stemmen - en ja: jongere stemmen" in zijn toespraak.

Kijk hier een deel van de toespraak van Biden:

Biden in toespraak vanuit Oval Office: 'Tijd om stokje over te dragen'

Biden besloot zondag uit de verkiezingsrace te stappen omdat de druk op hem met de dag toenam na het dramatisch verlopen debat met Trump. Steeds meer prominente Democraten uitten openlijk hun twijfels over Bidens geschiktheid vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid. Uit peilingen bleek dat ook zijn achterban er niet langer van overtuigd was dat hij Trump dit najaar kon verslaan.

"Ik heb ontzag voor dit ambt," zei Biden in zijn live uitgezonden toespraak vanuit zijn kantoor in het Witte Huis, "maar ik houd nog meer van mijn land". En in dat land staat de democratie dit verkiezingsjaar op het spel, aldus Biden. "Amerikanen zullen moeten kiezen tussen tussen vooruitgang of achteruitgang, tussen hoop en haat, tussen eenheid en verdeeldheid. We moeten beslissen of we nog steeds geloven in eerlijkheid, fatsoen, respect, vrijheid, rechtvaardigheid en democratie."

Koningen en dictators

Biden noemde de Republikeinse presidentskandidaat Trump, die hij in 2020 versloeg, niet één keer bij naam , maar richtte zich direct tot de kiezer die in november kan kiezen tussen Trump en - hoogstwaarschijnlijk - de Democraat en huidige vicepresident Harris. "Het mooie van Amerika is dat koningen en dictators hier niet regeren. Het volk wel. De geschiedenis ligt in uw handen. De macht ligt in uw handen. Het idee van Amerika ligt in uw handen."

Hij benadrukte dankbaar te zijn dat de Amerikaanse kiezers bij de verkiezingen van 2019 vertrouwen in hem hebben gesteld. Dat hij het als stotterend jongetje uit Pennsylvania kon schoppen tot de president van de Verenigde Staten onderstreept volgens Biden dat hij woont in het land van "dromers en doeners". "Het is de eer van mijn leven geweest."

Steun voor Harris

Biden noemde een lange lijst aan onderwerpen waar hij zich in de resterende maanden van zijn presidentschap voor wil inspannen. Hij wil een einde maken aan de oorlog in Gaza, Oekraïne blijven steunen, Amerikaanse gevangenen in het buitenland terughalen en hervorming van het Hooggerechtshof.

Daarnaast sprak hij nogmaals zijn steun uit voor de kandidatuur van vicepresident Harris, die inmiddels op genoeg steun binnen de Democratische Partij lijkt te kunnen rekenen om de nieuwe presidentskandidaat te worden. Biden noemde haar "ervaren, taai en geschikt".

Partijleden kunnen op zijn vroegst vanaf 1 augustus hun stem uitbrengen op Harris of eventuele andere kandidaten. Een week later moet bekend zijn wie de definitieve presidentskandidaat wordt en volgt de bekendmaking van de beoogde vicepresidentskandidaat. Van 19 tot 22 augustus vindt vervolgens in Chicago de Democratische conventie plaats.

'Zooo slecht'

Trump volgde de toespraak van Biden in zijn privévliegtuig nadat hij een verkiezingsrally had gehouden in North Carolina. Op zijn eigen online platform schreef hij dat Biden "nauwelijks te verstaan was en zooo slecht".

Een van zijn medewerkers plaatste een foto van Trump voor het scherm waarop hij Bidens toespraak volgde. "Hey Joe, you're fired!", schreef hij erbij, verwijzend naar Trumps leus uit zijn tv-programma The Apprentice. De Republikeinen vinden dat Biden zijn werk als president meteen moet neerleggen nu hij niet langer kandidaat is bij de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl