Troy Parrott (bij Excelsior)
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Ier Parrott is duurste AZ-aankoop ooit: 'Niet steeds vergelijken met Pavlidis'

AZ trok flink de knip voor hem. Troy Parrott kwam over van Tottenham Hotspur en is de duurste speler ooit van de Alkmaarders. Hij kostte AZ naar verluidt acht miljoen euro.

Een korte kennismaking met de nieuwe spits van AZ, die Vangelis Pavlidis moet doen vergeten.

Parrott: "AZ past perfect in ontwikkeling"

In de eerste oefenwedstrijd waarin Parrott meedeed, gaf hij meteen zijn visitekaartje af. Tegen het Belgische Kortrijk (3-0 winst) maakte hij dit weekend direct zijn eerste goal in het AZ-shirt.

Volgens de Ierse spits is dat ook zijn kenmerk: hij is een spits die van doelpunten leeft.

Zeventien goals

Het afgelopen seizoen speelde de 22-jarige Parrott al op huurbasis in Nederland. Tottenham Hotspur verhuurde hem aan Excelsior, waarvoor hij (inclusief play-offs) zeventien goals maakte maar wel uiteindelijk degradeerde uit de eredivisie. Eerder werd hij al uitgeleend aan Millwall, Ipswich Town, MK Dons en Preston North End.

De keuze voor AZ was voor hem logisch, omdat het Nederlandse voetbalklimaat hem ligt. "Vorig seizoen heb ik het erg naar m'n zin gehad", vertelt hij aan de regionale omroep NH.

AZ-trainer Maarten Martens: "We moeten hem niet steeds gaan vergelijken"

Bij AZ moet hij omgaan met de erfenis van Pavlidis. De Griekse spits verruilde AZ voor Benfica voor een bedrag van 20 miljoen euro. Het afgelopen seizoen werd Pavlidis topscorer van de eredivisie met 28 goals. Parrott denkt dat hij ook in staat is om topscorer te worden.

"Parrott is iemand die in de bal kan spelen en die ook de diepgang heeft. Uiteindelijk staat hij ook garant voor goals", weet trainer Maarten Martens. "We moeten hem niet steeds gaan vergelijken. Dit is een nieuw seizoen, een nieuwe spits. Wij denken een hele goede met hem te hebben."

AZ begint op zaterdag 10 augustus aan de competitie met een uitwedstrijd bij Almere City.

Advertentie via Ster.nl