Gershkovich in een glazen kooi tijdens de uitspraak vandaag
NOS Nieuws

Biden: 'Niets heeft hogere prioriteit' dan de vrijlating van Gershkovich

"Vandaag heeft Evan Gershkovich een gevangenisstraf van 16 jaar gekregen in Rusland, zonder een misdaad te hebben begaan." Zo begint de verklaring van president Biden op de veroordeling van de Amerikaanse journalist vandaag.

Biden stelt dat Gershkovich bij de Russische regering in het vizier is gekomen, omdat hij een journalist is en Amerikaan. "We doen ons uiterste best om Evan vrij te krijgen en zullen dat blijven doen."

Gershkovich stond in de rechtbank in een glazen kooi:

Gershkovich hoort de straf die de Russische rechter hem oplegt

De 32-jarige journalist is door de Russische rechtbank veroordeeld voor spionage en heeft daar 16 jaar gevangenisstraf voor opgelegd gekregen. Er bestaat geen twijfel over dat Rusland Gershkovich ten onrechte vasthoudt, stelt Biden. "Journalistiek is geen misdaad."

De Amerikaanse president benadrukt hoe belangrijk hij het onderwerp vindt. "Ik heb geen hogere prioriteit dan werken aan de vrijlating en veilige terugkeer van Evan en alle Amerikanen die ten onrechte in het buitenland worden vastgehouden."

President Poetin heeft eerder de suggestie gewekt dat Rusland Gershkovich wil inzetten bij een gevangenenruil.

Ook de Europese Unie heeft de lange gevangenisstraf voor de journalist veroordeeld. Parlementsvoorzitter Metsola noemde de rechtszaak een "schijnproces". De Britse premier Starmer vindt de veroordeling "verachtelijk" en stelt dat Gershkovich onmiddellijk vrijgelaten moet worden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zegt op X dat de veroordeling laat zien dat Poetin bang is voor de kracht van feiten. "De waarheid kan niet worden opgesloten." Ze stelt dat het vonnis politiek gemotiveerd is en onderdeel van Poetins oorlogspropaganda.

'Dictator die niets wil weten van persvrijheid'

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spreekt van een "schokkende en verontrustende ontwikkeling die een ernstige aanval vormt op de persvrijheid".

Dat niemand kon meekijken tijdens de rechtszaak onderstreept volgens de NVJ "de toenemende repressie waarmee onafhankelijke journalisten in Rusland worden geconfronteerd". "De hele wereld kijkt naar een dictator die niets wil weten van persvrijheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl