NOS Nieuws

Wekdienst 18/7: Stemming over herbenoeming Von der Leyen • Speech Trump op conventie

Goedemorgen! In Brussel stemt het nieuwe Europarlement over de herbenoeming van commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse oud-president Donald Trump geeft voor het eerst een speech sinds de mislukte aanslag op zijn leven.

We beginnen met het weer: na zonsopkomst zal de mist snel oplossen. Zon en hoge bewolking wisselen elkaar af. In de middag zijn er stapelwolken, waardoor de zon het wat moeilijker krijgt. Het blijft wel droog en de temperatuur komt met 23 tot 27 graden iets hoger uit dan gisteren.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Europees Parlement stemt over de herbenoeming Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie.
  • Het is de laatste dag van de Republikeinse partijconferentie in Milwaukee. Oud-president Donald Trump, die voor de derde keer is benoemd tot de Republikeinse presidentskandidaat, geeft zijn eerste speech sinds de mislukte aanslag op zijn leven.
  • In de Tour de France staat de achttiende etappe op het programma. Een rit van 180 kilometer met veel beklimmingen, maar zonder één uit de hoogste categorie, die eindigt in Barcelonnette.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Biden heeft het coronavirus. Volgens zijn arts vertoont de president slechts milde symptomen van het virus. De 81-jarige Biden testte positief voorafgaand aan een speech in Las Vegas, waar hij werd verwacht op een conferentie van UnidosUS, een belangenorganisatie van de latinogemeenschap in de VS. Die toespraak is afgezegd. Biden krijgt een antiviraal medicijn en zal zich isoleren in zijn huis in Rehoboth Beach, Delaware. Tegen verslaggevers zei Biden dat hij zich goed voelt.

Bidens positieve test komt op een moment dat de druk vanuit zijn eigen partij verder toeneemt om uit de presidentsverkiezingen te stappen. Volgens ABC News hebben de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat Biden opgeroepen om zijn herverkiezingscampagne op te schorten.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De dorpskerk in het Groningse Overschild is in zijn geheel 1,5 meter de lucht in getild en blijft de komende maanden 'zweven'. De kerk uit 1880 wordt in die periode versterkt vanwege aardbevingsschade. Het rijksmonument is vorige week eerst over de gehele breedte doorgezaagd. Deze week is het bovenste deel van de kerk opgetild om het herstel van de fundering makkelijker te maken. De bedoeling is om zo zoveel mogelijk van de buiten- en binnenkant van de kerk te behouden. De kerk komt vervolgens op flexibele dempers te staan, die schokken van aardbevingen kunnen opvangen.

De kerk is zo'n 1,5 meter omhoog getild

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl