Ronaldo en Portugal hebben strafschoppen nodig, maar schakelen Slovenië uit

Bekijk de samenvatting van Portugal - Slovenië

Cristiano Ronaldo en Portugal kunnen zich opmaken voor een echte kraker in de kwartfinales van het EK. De Portugezen kwamen in 120 minuten niet langs Slovenië (0-0), maar namen de penalty's beduidend beter.

Dat terwijl Ronaldo in de verlenging nog een strafschop gemist had.

De Portugese doelman Diogo Costa was de held van de avond met een cruciale redding in de verlenging en drie gestopte penalty's.

De ploeg treft nu op 5 juli Frankrijk in de kwartfinales. De Fransen schakelden eerder op de avond met bijna net zo veel moeite België uit.

Huilende Ronaldo ontroostbaar na gemiste penalty in verlenging tegen Slovenië

De 39-jarige Ronaldo probeerde al vanaf het eerste fluitsignaal zijn land bij de hand te nemen. De aanvaller scoorde in de gehele groepsfase niet en dat zit de sterspeler dwars. Dat was hem namelijk op zijn vorige vijf EK's nooit gebeurd.

De spits kan in Duitsland de eerste speler ooit worden die op zes EK's een treffer maakt en dus probeerde hij het ook vandaag weer op alle mogelijke manieren.

Met vrije trappen was hij het dichtst bij een treffer, voor rust zag de Sloveense doelman Jan Oblak een pegel net over het doel vliegen.

Het lukt Ronaldo nog altijd niet om te scoren, drie gemiste kansen tegen Slovenië

Maar het lukte het goed spelende Portugal maar niet om op voorsprong te komen. Dat het niet makkelijk zou gaan, was van tevoren al wel duidelijk.

Slovenië bleek namelijk al een tijd een stugge tegenstander. In de laatste vijftien interlands verloor de ploeg van Matjaz Kek maar één keer.

Uitbraak Sesko enige Sloveense kans

Na rust was het weer Ronaldo die het gevaar stichtte voor zijn land. Weer was het een vrije trap die de Slovenen ongerust maakte. Maar nu was Oblak de reddende engel.

Benjamin Sesko, de spits van RB Leipzig, kreeg vervolgens ook een spaarzame kans om Slovenië op voorsprong te zetten, maar de aanvaller kon na een gewonnen sprintduel met de 41-jarige Pepe niet overtuigend richting doel schieten.

De Portugezen kwamen verder niet meer echt in gevaar, maar het ging niet meer zo gemakkelijk als voor rust.

Ronaldo snapt er niks van

Het werd een beetje eentonig, maar Ronaldo kreeg vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd nog één grote kans om Portugal voor een verlenging te behoeden. Het lukte niet, hij vond weer Oblak op zijn weg.

Ronaldo mist strafschop, tranen in de ogen

In de verlenging ging het op en neer. Portugal bleef wel de aanvallendste ploeg en kreeg bijna loon naar werken. De ingevallen Diogo Jota ging op avontuur en liep op Drkusic en zo kreeg Ronaldo de grootste kans van de wedstrijd: een penalty.

De voorgaande 24 strafschoppen (in alle competities) schoot de topscorer van Portugal allemaal raak, maar nu moest hij zijn meerdere erkennen in Oblak. De Sloveen dook de bal prachtig uit de hoek.

Doelman Diogo Costa is de Portugese held van de avond

Dat deed Ronaldo overduidelijk veel pijn. De tranen stonden in zijn ogen en zijn ploeggenoten moesten hem troosten.

Nog één enorme kans

Een betraande Pepe was ook bijna te bewonderen, toen die vijf minuten voor het laatste fluitsignaal lelijk in de fout ging. De Portugese verdediger kreeg een bal niet onder controle en zag hoe Sesko alleen op doelman Diogo Costa afging.

Laatstgenoemde keerde de inzet van Sesko met zijn voet, waardoor de 41-jarige Pepe opgelucht kon ademhalen.

Ronaldo nu wel raak

Er volgden strafschoppen. Keeper Costa wierp zich op tot de redder in Portugese dienst: hij stopte de eerste drie penalty's van Slovenië, van Josip Ilicic, Jure Balkovec en Benjamin Verbic. Portugal schoot de eerste drie feilloos raak, waardoor de serie al na zes strafschoppen voorbij was.

Ronaldo was één van de drie Portugezen die wel raak schoten. De opluchting was dus groot bij de Portugese ploeg en zijn vedette.

Ronaldo krijgt nog minstens één kans om een treffer te maken op zijn zesde EK.