Programma EK 2024 maandag 1 juli
NOS Voetbal

Guten Morgen EURO 2024: Belgen zetten Mbappé en Frankrijk op scherp

In de rubriek Guten Morgen EURO 2024 kijken we dagelijks vooruit naar de EK-dag in Duitsland.

Welke wedstrijden staan er vandaag op het programma?

Na vier wedstrijden in de achtste finales van het Europees kampioenschap staan wedstrijd vijf en zes vandaag op het programma. Om 18.00 uur beginnen we met de kraker tussen Frankrijk en België. Een paar uur later nemen Portugal en Slovenië het tegen elkaar op.

In aanloop naar de spetterende clash tussen de buurlanden deelden de Belgen vrijdag een opvallend plaagstootje uit. De Belgische bond plaatste een ludieke video waarin komiek Pablo Andres de vraag stelt wie Kylian Mbappé op de schenen moet tackelen in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf.

Middenvelder Amadou Onana is daarna te zien terwijl hij zijn eigen naam scandeert. Het liedje werd niet pas vrijdag bedacht, maar maakt deel uit van het EK-lied dat Andres maakte in aanloop naar het toernooi.

Inmiddels heeft de Belgische bond de video verwijderd, maar verschillende buitenlandse media spreken van een "provocerende" en "bedreigende" video. We gaan vanavond zien of Mbappé, nog altijd met masker vanwege zijn gebroken neus, geïntimideerd zal zijn door deze video.

De winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk en België weet aan het einde van de avond wie de tegenstander is in de kwartfinales. Portugal en Slovenië staan om 21.00 uur tegenover elkaar in de Frankfurt Arena.

Beide ploegen speelden één keer eerder tegen elkaar en dat was niet eens zo heel lang geleden. In Ljubljana werd het afgelopen maart 2-0 voor de Slovenen. Portugal verloor de laatste groepswedstrijd op dit EK, maar dat had vooral te maken met het feit dat de ploeg zich al had geplaatst voor de achtste finales. Een Portugees B-team ging met 2-0 onderuit tegen Georgië.

Slovenië won nog geen wedstrijd dit EK, maar dankzij gelijke spelen tegen Denemarken (1-1), Servië (1-1) en Engeland (0-0) eindigde het team van bondscoach Matjaž Kek als een van de beste nummers drie.

Guten Morgen Euro 2024

De wedstrijd tussen Portugal en Slovenië zal ook een strijd worden tussen topschutter Cristiano Ronaldo en topkeeper Jan Oblak. De Portugees wist in dienst van Real Madrid de Sloveen van Atlético Madrid al acht keer te passeren in clubverband. In zijn tijd bij Juventus scoorde Ronaldo nog eens drie keer tegen Oblak.

De Slovenen zullen het waarschijnlijk liever niet op strafschoppen willen laten aankomen. Ronaldo was namelijk ook de baas over Oblak in de beslissende strafschoppenserie tijdens de Champions League-finale in 2016.

Dit EK heeft de 39-jarige Portugees, met 130 treffers in 210 interlands met afstand de topscorer aller tijden van zijn land, overigens het doel nog niet gevonden.

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl