NOS NieuwsAangepast

Huisartsenketen Co-Med gaat faillissement aanvragen

Huisartsenketen Co-Med gaat komende week faillissement aanvragen. Dat bevestigt advocaat Georges van Zeijl aan de NOS na berichtgeving van L1 Nieuws.

De huisartsenketen verkeert al langere tijd in zwaar weer. Afgelopen dinsdag werd bekend dat alle zorgverzekeraars de samenwerking stopten, waardoor de financiering wegviel. De verzekeraars vinden dat de kwaliteit van zorg ondermaats is, mede doordat Co-Med de bezetting op zijn tien praktijken niet rond krijgt.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd oordeelt dat de bereikbaarheid van de keten ondermaats is en dat ook de spoedzorg niet goed is geregeld. Zo kunnen artsen niet binnen 15 minuten aanwezig zijn bij een praktijk. De praktijken zijn sinds vorige week 'tot nader order' dicht, waardoor patiënten moeten uitwijken naar andere huisartsen. Ruim 50.000 mensen waren patiënt bij een Co-Med-praktijk.

Richting afgrond geduwd

"Vanaf het moment dat het besluit van de zorgverzekeraars om hun contracten op te schorten in de media is terechtgekomen, is het snel gegaan", zegt Van Zeijl. "Dat heeft er direct toe geleid dat werknemers zich op grote schaal hebben ziekgemeld en dat zzp'ers hun vertrouwen opzegden. Dat is de doodsteek geweest."

De advocaat zegt dat met name de snelheid van de ontwikkelingen van de afgelopen twee weken ertoe heeft geleid dat Co-Med "richting de afgrond is geduwd" en er nu een faillissement wordt aangevraagd.

"Het is ongewoon dat in zo'n kort tijdsbestek zulke formele handelingen worden verricht. Bovendien is er een breed probleem als het gaat om huisartsenzorg. Of het aanpakken van Co-Med op deze manier de oplossing is, daar kun je grote vraagtekens bij zetten. Mijn cliënt betwist met klem dat de aard en omvang van de tekortkomingen dergelijk handelen rechtvaardigt."

'Huisartsenzorg moet beschikbaar blijven'

Patiëntenfederatie Nederland hamert in een reactie op de zorg van huisartsen die voor patiënten van Co-Med gegarandeerd moet blijven. "Wat ons betreft moet alles in het werk worden gesteld om die zorg te organiseren met elkaar. We hopen dat dat gaat lukken."

De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de zorgverzekeraars, benadrukt de patiëntenorganisatie.

Overdracht patiëntendossiers

De Inspectie beval Co-Med deze week om de patiëntendossiers over te dragen aan vervangende huisartsen. Directeur Guy Vroemen zei donderdag in een reactie dat het moeilijk is om alle dossiers zomaar over te dragen, omdat niet alle patiënten toestemming hebben gegeven om digitale inzage te geven in de dossiers.

Vooralsnog is het nog niet gelukt om de dossiers over te dragen, zegt Van Zeijl. Morgen verloopt de deadline van de Inspectie. Daarom wil de Inspectie vandaag ook nog niet reageren op de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl