Een Turkse deelnemer aan de hadj, foto van 20 juni
NOS Nieuws

Dodental hadj opgelopen tot 1300, maakt Saudi-Arabië bekend

Bij de hadj, de jaarlijkse islamitische pelgrimstocht naar Mekka, zijn 1303 mensen omgekomen. De Saudische autoriteiten hebben dat bekendgemaakt. Gisteren stond het dodental volgens een telling van persbureau AFP nog op 1100.

De meeste slachtoffers zijn bezweken door de extreme hitte. De pelgrims, van wie sommige al kampten met een slechte gezondheid, zijn te lang in de zon geweest. De temperatuur liep plaatselijk op tot bijna 52 graden in de schaduw. Er deden zo'n twee miljoen mensen mee aan de bedevaartstocht.

Geen vergunning

Volgens Saudi-Arabië hadden de meeste slachtoffers geen toestemming voor deelname. Uit elk land krijgt een beperkt aantal pelgrims een vergunning voor de hadj. Naast de officiële hadj-reisbureaus zijn er ook clandestiene aanbieders.

Naar schatting honderdduizenden mensen hebben illegaal meegedaan aan de vijfdaagse pelgrimstocht naar Mekka. Zij hadden bijvoorbeeld geen toegang tot met airco gekoelde ruimtes.

Veel Egyptenaren gestorven

Ruim de helft van de doden komt uit Egypte. De autoriteiten van dat land hebben de licentie van zestien hadj-reisbureaus ingetrokken. De bedrijven worden ervan beschuldigd dat ze niet of nauwelijks gezorgd hebben voor hun klanten, met de dood tot gevolg, en van het verkopen van illegale toegangsbewijzen.

Dit zijn beelden van afgelopen week over de hittemaatregelen bij de hadj:

Extreme hitte in Mekka eist levens bij hadj

Deelname aan de hadj is een van de vijf pilaren van de islam. Alle moslims die het kunnen betalen en gezond genoeg zijn, moeten zeker eenmaal in hun leven deze pelgrimstocht voltooien. Elk jaar komen er deelnemers om het leven. Dit jaar was het aantal doden relatief zeer hoog: vorig jaar bezweken enkele honderden pelgrims tijdens de hadj.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl