Nederlander omgekomen bij jaarlijkse bedevaart naar Mekka
Bij de hadj, de jaarlijkse islamitische bedevaart naar Mekka, is een Nederlander om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw van 45 jaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Over de exacte oorzaak van haar overlijden wil het ministerie geen uitspraken doen. Bij de hadj zijn dit jaar naar schatting enkele honderden mensen omgekomen, voornamelijk door de extreme hitte. Het aantal is gebaseerd op wat verschillende landen bekendgemaakt hebben over slachtoffers; Saudi-Arabië geeft zelf geen cijfers.
"Het is bijna niet te voorkomen dat er mensen overlijden", zegt Ismail Ait Takassit (39) uit Utrecht, die dit jaar de hadj volbrengt:
In Saudi-Arabië worden temperaturen gemeten van ruim 50 graden in de schaduw. "Ook oudere mensen en mensen die ziek zijn moeten in deze hitte lange afstanden afleggen", zegt Ait Takassit. "Je moet fysiek sterk en in goede conditie zijn. Dan gebeurt het helaas dat er mensen komen te overlijden."
Saudi-Arabië had mensen die dit jaar de bedevaart zouden volbrengen al opgeroepen om binnen te blijven op de heetste uren van de dag. Veel pelgrims lopen ook met een paraplu om zichzelf tegen de zon te beschermen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het meerdere hulpvragen heeft ontvangen.
Volgens Ait Takassit hebben de autoriteiten genoeg maatregelen getroffen om mensen te helpen. "Ze hebben echt hun best gedaan om ervoor te zorgen dat mensen verkoeling krijgen. Er zijn overal kranen langs de weg, wc's en palen die waterdamp sproeien." Ondanks die maatregelen zag hij mensen omvallen door de hitte. "Maar gelukkig is er dan al heel snel hulp bij. Geweldig hoe ze dat oplossen."
Vandaag is de laatste dag van de hadj. De bedevaart duurt in totaal vijf dagen. Onderweg naar Mekka doorlopen pelgrims een aantal rituelen. Volgens Saudi-Arabië deden dit jaar 1,8 miljoen mensen mee aan de hadj. Het merendeel, 1,6 miljoen, komt uit het buitenland naar Saudi-Arabië voor de tocht naar Mekka. Daar moeten moslims zeven rondjes om de Kaäba lopen, de kubus bij de Grote Moskee.
"Je voelt dat iedereen blij is en elkaar bijstaat, het is gewoon geweldig", zegt Ismail uit Utrecht. "Dit zijn de heilige plekken die de profeet heeft genoemd en in de Koran voorkomen."
Voor moslims is de hadj een moment van bezinning en boetedoening voor zonden die zijn begaan. Iedereen die gezond genoeg is en het zich kan veroorloven, moet één keer in zijn leven de hadj verrichten. Moslims geloven dat als je tijdens de tocht overlijdt, je zonden vergeven worden. "Heel veel moslims wensen juist dat als de dood komt, dat de dood hen hier komt ophalen. Dat maakt het ook zo mooi", zegt Ismail.