De jaarlijkse bedevaart van moslims
NOS Nieuws

Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj in Mekka, zeventien vermisten

Er zijn al zeker veertien Jordaniërs omgekomen tijdens de hadj in Saudi-Arabië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Jordanië. Nog eens zeventien mensen uit het land worden vermist. De dodelijke slachtoffers kwamen volgens het ministerie allemaal om het leven door een zonnesteek.

Het is bijzonder heet in Mekka, waar de islamitische bedevaart wordt gehouden. Vandaag is het 42 graden, morgen komt de temperatuur naar verwachting maximaal op 47 graden uit. Het ministerie van Volksgezondheid in Saudi-Arabië gaf donderdag al het advies om tussen 11.00 uur en 15.00 uur binnen te blijven vanwege de hoge temperaturen. Ook adviseert het ministerie veel water te drinken.

Eerder meldde het ministerie van Jordanië dat er zeker zes mensen waren omgekomen vanwege de hitte. De doodsoorzaak van de andere slachtoffers was toen nog niet vastgesteld. Over de Jordaanse vermisten is niets bekend.

Twee miljoen pelgrims

De hadj is een jaarlijkse islamitische bedevaart, die in totaal vijf dagen duurt. Moslims die in goede gezondheid verkeren en het zich kunnen veroorloven moeten vanuit de islam één keer in hun leven de hadj verrichten. De hadj is voor moslims een moment van bezinning en boetedoening voor alle zonden die zijn begaan. Pelgrims dragen een wit gewaad, dat gelijkheid symboliseert. Dit jaar doen zeker twee miljoen pelgrims mee aan de bedevaart.

In het verleden zijn er vaker doden gevallen tijdens de hadj. Zo kwamen er 2110 mensen om in 2015, onder meer door verdrukking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl