De afschaffing van de antihomowetten werd gevierd buiten de rechtbank
NOS Nieuws

Hooggerechtshof Namibië schaft koloniale antihomowetten af

Het Hooggerechtshof van Namibië heeft twee wetten die seks tussen mannen verbood, ongrondwettelijk verklaard. De wetgeving stamde nog uit de koloniale tijd en de afschaffing ervan is een welkome overwinning voor de lhbtiq-gemeenschap in het land in zuidelijk Afrika.

De zaak was aangespannen door de Namibische activist Friedel Dausab met de steun van Human Dignity Trust, een Britse ngo die opkomt voor lhbtiq-rechten.

"Het is een mooie dag voor Namibië", zei Dausab in een reactie op de uitspraak tegen persbureau Reuters. "Het is geen misdaad meer om van iemand te houden."

Hoewel de antihomowetten voor "sodomie" en "onnatuurlijke seksuele overtredingen" de laatste jaren nog maar weinig werden gehandhaafd in Namibië, gaven voorvechters van lhbtiq-rechten toch aan dat homoseksuele mannen ze als een bedreiging ervoeren.

De Namibische regering heeft 21 dagen om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Toen Namibië in 1990 onafhankelijk werd van Zuid-Afrika nam het een groot deel van de toenmalige Zuid-Afrikaanse wetgeving over. Hieronder vielen ook de antihomowetten, die nog uit de koloniale tijd stamden.

In Zuid-Afrika zelf zijn deze wetten al langer niet meer van kracht. Daar kunnen homokoppels zelfs trouwen en kinderen adopteren, een unicum op het Afrikaanse continent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl