NOS NieuwsAangepast

Parlement Ghana akkoord met wet die lhbti's celstraf oplevert

Het parlement in Ghana heeft wetgeving goedgekeurd die het strafbaar maakt om jezelf als lhbti'er te identificeren. Mensen kunnen er tot drie jaar cel voor krijgen. Op het vormen of financieren van een lhbti-gemeenschap staat zelfs vijf jaar gevangenisstraf.

Pogingen van parlementariërs om de sancties te beperken tot werkstraffen en het verplicht volgen van therapie haalden het niet. De wet kan alleen nog worden tegengehouden door president Nana Akufo-Addo. Hij heeft volgens de BBC eerder gezegd dat hij dat doet als de meerderheid van de Ghanezen ertegen is.

Amnesty International heeft gewaarschuwd dat de wet de rechten van lhbti's ernstig aantast. Gevreesd wordt dat er een heksenjacht ontstaat op lhbti'ers en mensen en organisaties die zich sterk maken voor hun rechten. In de wet worden mensen aangespoord om lhbti'ers aan te geven bij de autoriteiten.

De Verenigde Staten hebben Ghana opgeroepen de wetgeving te herzien. Washington laat weten "ernstig bezorgd" te zijn. Ghana is een overwegend christelijk land. Verschillende religieuze organisaties hebben zich achter de nieuwe wet geschaard.

Correspondent Elles van Gelder was vorig jaar in Ghana en hoorde dat lhbti'ers steeds vaker slachtoffer zijn van geweld:

Queerartiest Angel Maxine ervaart steeds meer haat tegen lhbti'ers in Ghana

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl