Noord-Koreanen aan het werk in de buurt van een grenspost
NOS Nieuws

Noord-Koreaanse militairen weer grens over, Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten

Zuid-Korea heeft opnieuw waarschuwingsschoten gelost omdat Noord-Koreaanse militairen de grens naar Zuid-Korea overstaken. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het berichtgeving van het leger.

De twintig tot dertig militairen bevonden zich volgens Yonhap in de gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Ze zouden zich na de waarschuwingsschoten hebben teruggetrokken aan de Noord-Koreaanse zijde van de grens.

Het Zuid-Koreaanse leger denkt niet dat de militairen expres de grens overstaken. Noord-Korea is volgens het Zuid-Koreaanse leger bezig met werkzaamheden in de regio, zoals het installeren van vermoedelijk anti-tankbarrières en het plaatsen van landmijnen.

Meer dan een week geleden staken Noord-Koreanen ook al de grens naar het zuiden over. Het ging toen volgens Yonhap eveneens om twintig tot dertig militairen die zouden zijn teruggekeerd na waarschuwingsschoten van Zuid-Korea. Dit keer passeerden de Noord-Koreanen de grens wel op een andere plek, meldt het Zuid-Koreaanse leger.

De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen beide landen opgelopen. Eind vorige maand testte Noord-Korea een serie raketten die kernkoppen kunnen dragen. Niet lang daarna werden er over en weer honderden ballonnen de grens over gestuurd.

Vanuit Noord-Korea waren de ballonnen gevuld met afval, peuken en uitwerpselen. Zuid-Korea vult de ballonnen met USB-sticks met K-pop, pamfletten en geld. Ook zijn er door Zuid-Korea speakers aan de grens gezet die propaganda verspreiden. De 26 miljoen Noord-Koreanen hebben geen enkele toegang tot buitenlandse nieuwsbronnen of andere informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl