NOS Nieuws

Rakettest op Zuid-Korea was 'waarschuwing', zegt Noord-Korea

Noord-Korea zegt dat het afvuren van een reeks ballistische raketten op de wateren bij Zuid-Korea een waarschuwing was "aan het gangsterregime" van dat land. Met de rakettest wil Noord-Korea laten zien dat het bereid is om de zuiderbuur aan te vallen wanneer dat nodig is. De raketten werden in de nacht van woensdag op donderdag afgevuurd richting de Japanse Zee. Er is geen schade gemeld.

Afgelopen tijd voert Noord-Korea het aantal wapentests op. Het land ziet de aanval als zelfverdediging, tegen "de vijand". Daarmee worden behalve Zuid-Korea ook Japan en de VS bedoeld.

Raketlanceringen onder toeziend oog van Kim Jong-un

Volgens Seoul zou het raketsalvo mogelijk ook fungeren als een showcase voor potentiële kopers van Noord-Koreaans oorlogsmaterieel, zoals Rusland. Volgens het Pentagon in Washington zijn er begin dit jaar in Oekraïne al brokstukken gevonden van ballistische raketten die afkomstig zijn uit Noord-Korea."

Noord-Korea claimt dat het er in november al eens in slaagde een spionagesatelliet te lanceren. Die zou nog altijd functioneren, maar Zuid-Korea heeft daarover zijn twijfels geuit. Volgens Seoul heeft Noord-Korea hulp gekregen van Rusland bij de pogingen, in ruil voor wapensteun.

Zuid-Korea en ook de VS hebben de rakettests scherp veroordeeld en wijzen erop dat ze in strijd zijn met een reeks VN-resoluties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl